“Sa nu-si permita!”

2
18

ccc

In Oglinda, filmul despre 23 August facut dupa 1989, un functionar de la Ambasada Germaniei il suna pe seful Serviciului Special de Informatii al Romaniei, Eugen Cristescu sa-l ia la rost asupra unor evenimente care au atras atentia nemtilor.

-Se petrec fapte care am impresia ca va scapa de sub control!, il avertizeaza germanul pe Cristescu.

– Si vrea sa le controleze Ambasada Germaniei?

– Nu si-ar permite decat in extremis.

-Atunci sa nu-si permita!

Nu stiu daca discutia a avut loc sau a fost imaginata de scenarist, insa corespunde cu situatia istorica. Germania a fost nevoita sa se poarte cu manusi in relatia cu Romania in perioada razboiului pentru ca depindea foarte mult de petrolul si graul tarii.

Astazi, insa, situatia este alta. Am auzit, ce-i drept, ca Tariceanu ar fi refuzat convocarea la Ambasada Americana, comunicandu-i insarcinatului cu afaceri sa vina el la Parlament daca are vreo neclaritate. Dar, in general, relatia dintre oamenii politici romani si functionarii ambasadelor vestice este una de supunere. O supunere de milogi.

2 COMENTARII

  1. Atunci cand din banii tai, din taxele platite de catre tine, America va fi aparata militar, te rog sa ai pretentia ca ambasadorul Romaniei la Washington sa cheme pe cine vrei tu, dintre oficialii SUA. Deocamdata, banii contribuabililor americani si nu numai sunt investitit in apararea Romaniei. E normal ca Romania este considerata un stat in care situatia politica nu poate derapa, si ca atare NATO cauta solutii pentru ca reflexele nedemocratice ale unor tariceni, basei sau ponti sa fie eliminate. Sau, daca nu, ai ocazia sa te aliezi cu rusii, Razvan. Poate ca ar fi mai bine si pentru tine, si pentru toti. Cu siguranta, ambasadorul Rusiei s-ar deplasa la sediul Parlamentului ca sa discute nemultumirile sale. S-ar deplasa cu tancul,