O fotografie inedita a lui Mircea Cancicov

$_57Am gasit, recent, o imagine inedita a lui Mircea Cancicov, fost ministru de finante in perioada interbelica, originar din Bacau.

In imaginea alaturata, Mircea Cancicov se saluta cu Yvon Delbos, ministrul afacerilor externe al Frantei. Cum imaginea provine dintr-o sursa franceza, e rezonabil sa presupunem ca este vorba de intalnirea din martie 1937, de la Paris. Aici, ne spune “La Journée” din 1 martie, “M. Cancicov, ministre des Finances de Roumanie, est arrivé dimanche à Paris par l’Ôrient-Express.”

delbos-bucurstiTotusi, Delbos a facut o vizita in acelasi an, in Romania, in luna decembrie, unde avea sa se intalneasca si cu ministrul Cancicov, dupa cum se vede in fotografia publicata de Realitatea Ilustrata.

Din analiza atitudinii personajelor, totusi, inclin sa cred ca iomaginea este de la Paris: ministrul francez este in costum, pare mai degajat, pe cand Mircea Cancicov e in palton, ca si cum ar fi venit in vizita.

Cancicov a devenit ministru de finante in august 1936, in Guvernul Tatarascu III si a rezistat in functie in guvernele urmatoare pana la 23 august 1944.

Dealtfel, la cateva zile de la formarea Guvernului Miron Cristea (30 martie 1938), ambasadorul german la Bucuresti, Wilhelm Fabricius il nominaliza pe Mircea Cancicov alaturi de miniştrii Alexandru Averescu, Constantin Argetoianu şi Alexandru Vaida-Voevod, printre „prietenii Germaniei” (Link, nota 38, pagina 293).