Ghimes, tricolorul si mormantul lui Emil Rebreanu

tricolor

Am fost, duminica, la Ghimes. Se stie traditia: de ani de zile, de Rusaliile catolice, mii de pelerini din Ungaria vin aici sa participe la slujba religioasa, prilej pentru organizatiile extremiste maghiare sa-si infiltreze oamenii si sa mai testeze terenul.

Anul acesta, spre deosebire de alte dati, publicul a fost si mai putin numeros, dar si mult mai linistit. Au existat, desigur, obisnuitele drapele maghiare si steaguri secuiesti, dar au lipsit provocarile din anii trecuti, cu tineri imbracati in uniforma “Garzii maghiare”, cu literatura anti-Trianon, cu sloganuri iredentiste strigate si asa mai departe.

Am scris despre toate astea aici. Altceva vreau sa subliniez: ca, pana sa se ajunga la aceasta stare de aproximativa normalitate, au trecut ani in care “pelerinii” au avut un comportament scandalos din punctul nostru de vedere.

Adica, nu-mi inchipui, de exemplu, ca vreo 10.000 de romani care ar merge cu drapele tricolore sa viziteze Cernautiul si-ar permite sa se afiseze cu pancarte prin care sa ceara realipirea Bucovinei de nord, fara sa se lase cu cotonogeala.

Este, pana la urma o chestie de respect: nu te duci in casa unui om sa-l injuri.

Autoritatile noastre au decis, insa, sa puna batista pe tambal si sa lase lucrurile sa se linisteasca; chiar si duminica au vegheat ca nu cumva sa apara vreun roman cu drapel tricolor si sa strice sarbatoarea; care cum scotea steagul pe ulita era interceptat si “convins” sa-l lase deoparte.

rebreanuMai mult, desi duminica ar fi trebuit sa se organizeze anuala ceremonie de la mormantul lui Emil Rebreanu (aflat la circa 100 de metri de locul manifestatiilor, in localitatea vecina, Palanca), aceasta a fost amanata pentru a nu tulbura manifestatiile de la Ghimes.

Daca nu stiti cine a fost Emil Rebreanu, cititi “Padurea spanzuratilor”, scrisa de fratele sau, Liviu.