Fotbal. America, Rusia si China

1000Arestarea unor oficiali FIFA cu doar doua zile inaintea alegerilor (si la vreo trei zile dupa ce “butoiasul atomic” Maradona scrisese un articol virulent despre coruptia din forul fotbalistic) nu este intamplatoare. Mandatul de arestare putea fi emis foarte bine si cu o luna inainte si cu o luna dupa alegeri; dar se poate ca americanii sa fi dorit sa influenteze alegerile, incercand sa-i subrezeasca pozitia lui Blatter.

In fond, principiul extrateritorialitatii la care fac referire americanii cand e vorba sa aresteze pe cate cineva aflat in alta tara este extrem de relaxat: e suficient, de exemplu, ca un e-mail sa treaca printr-un server aflat pe teritoriul SUA pentru ca America sa poata pretinde jurisdictie asupra unui caz.

Desigur, cu acest prilej au mai cipiut putin si Rusia desi cred ca filiera ruseasca a fost mai mult povestea de acoperire. E interesant de vazut pe cine ar fi vrut americanii sa puna in fruntea FIFA, pentru ca daca au dorit sa-l dea jos pe Blatter, cu siguranta nu au facut decat sa-i intareasca pozitia.

Cat despre rusi, ei raman deocamdata sa organizeze Cupa Mondiala cu tot cu Crimeea anexata/reunificata.

Daca n-ati mai auzit in ultima vreme declaratii amenintatoare ale Washingtonului la adresa Moscovei, asa este: s-a pus frumos batista pe tambal si se negociaza in culise.

Inca nu e clar daca angajamentul SUA in Asia de Sud Est, in disputa cu China este doar o incercare de exit din borsul rusesc sau chiar SUA vor sa deschida inca un front.

Adica micul conflict dintre avioanele de spionaj americane si Marina chinezeasca poate fi un bun prilej pentru mapamond sa uite de esecul cu Rusia. Presa australiana a scris ca, practic, Washingtonul nu avea nici un motiv sa se bage in aceasta poveste, din moment ce nu este parte a problemei si nici nu poate pretinde ca insulele pe care China zice ca-s ale ei incurca navigatia libera. In zona sunt cateva zeci de insule pe care si le disputa de ceva vreme Vietnamul, Filipinele, Malaiezia si Taiwanul.

Dar, actiunile avioanelor americane au dat prilejul Chinei sa prelungeasca zona de protectie militara si asupra insulelor aflate in disputa.