Cum ajung armele americane sa lupte in Siria

humveeAnul trecut, cand Statul Islamic a cucerit Mosul, a capturat 2.300 de vehicule Humvee ale Armatei Irakiene. Reuters noteaza ca, avand in vedere armele capturate anterior de ISIS, concluzia care se impune este una simpla: SUA aprovizioneaza cu arme Statul Islamic.

Gruparea terorista mai capturat 40 de tancuri M1 Abrams, 74.000 de arme automate si 52 de tunuri M198 de 155 mm.

Pentru a se putea lupta cu armamentul american capturat de ISIS, americanii au livrat Irakului 175 de tankuri Abrams, camioane si tunuri in valoare de 600 de mil dolari, rachete Hellfire in valoare de 700 de milioane si 2.000 de rachete AT4 antitanc.

Reuters mai noteaza ca, in ciuda superioritatii in materie de armament si pregatire, trupele irakiene par sa nu fie dispuse sa lupte. Cei 30.000 de soldati irakieni care aparau Mosul au abandonat lupta in fata a 1.000 de luptatori ISIS; anul acesta, 10.000 de irakieni au fugit de la Ramadi in fata atacului a 400 de luptatori ai Statului Islamic, lasand in urma cantitati impresionante de armement.

Care armament, nici o surpriza, este folosit cu succes de ISIS in Siria incat adepti ai teoriei conspiratiilor s-ar putea intreba daca nu cumva, in acest fel, SUA aprovizioneaza cu armament trupele ISIS care lupta impotriva fortelor guvernamentale siriene.

De fapt, nu doar conspirationistiii se intreaba…

1 COMENTARIU