Nu parintii stiu ce e mai bine pentru copiii lor!

E posibil sa va revolte o asemenea idee. E posibil sa va suparati pe mine si sa ma injurati. Totusi, ar fi bine sa retineti ideea si sa urmariti demonstratia. O suma de organizatii non-guvernamentale au semnat o petitie prin care cer Ministerului Educatiei sa nu introduca in scoli educatia sexuala si, mai mult, sa incerce sa ii convinga pe adolescenti sa practice abstinenta sexuala pâna la casatorie. Iar unul dintre argumentele celor care au semnat petitia a fost de genul ca “noi suntem parinti si stim ce e mai bine pentru copiii nostri”.

Ei, bine, nu stiti. La fel ca parintii care refuza vaccinarea copiilor in ideea ca stiu mai bine decât medicii ce e mai bine pentru micuti. Sau ca parintii care imping medidatii peste meditatii copiilor si-i obliga sa stea toata ziua cu culegerile de probleme in fata, interzicându-le sa iasa afara si sa se joace cu alti copii. Ori ca acei parinti care le cumpara copiilor telefoane de ultima generatie si haine scumpe in ideea ca macar acestia sa aiba daca ei nu au avut. Iar rezulttaul este ca acei copii nu mai cunosc valoarea unui bun si considera ca li se cuvine totul.

Exista multe lucruri pe care parintii nu le stiu la fel de bine ca specialistii. Ca medicii, ca psihologii, ca profesorii. Iar acesta este un subiect care trebuie discutat in societate deoarece situatia tinde sa devina problematica. Faptul ca vocile specialistilor nu sunt auzite iar parintii prefera sa se informeze de pe site-uri obscure sau de pe retelele de socializare, faptul ca vedete gonflate de mass-media isi permit sa dea sfaturi in domenii in care nu au pregatire – cum a fost recent cazul unei prezentatoare de emisiune care a sustinut ca orice cancer se vindeca doar prin alimentatie – toate acestea trebuie discutate si reglementate.

Cât despre lipsa educatiei sexuale in scoli si indemnul la abstinenta, sa ne amintim doar de perioada de dinainte de 1989, când situatia era exact cum doresc persoanele in cauza sa fie acum: fara informatii despre viata sexuala, fara metode contraceptive si cu o presiune sociala imensa care dezaproba relatiile sexuale inaintea casatoriei. Rezultatul a fost aparitia a zeci de mii de copii nedoriti care au sufocat sistemul serviciilor sociale.

1 COMENTARIU

  1. din punctul meu de vedere este un lucru extrem de stupid iar ongurile ar trebui sa se concentreze pe problemele reale care exista in societatea noastra si la nivel mondial. discrepanta vine insa din faptul ca parintii zilelor noastre nu vad decat sistemul formal de invatamant ca proces de invatare ceea ce mie mi se pare gresit. a sta cu manualul si culegerea in fata, inchis in casa nu duce decat la un individ cu probabil multe informatii dar nici un gen de abilitate care sa-l faca sa le foloseasca. viitorul, cel putin in momentul de fata, se indreapta catre abilitatea individului dea a fi descurcaret si capabil si de a avea abilitati mai mult decat cunostinte concrete (nu ca ar fi inutile)
    la fel si cu educatia sexuala, e ceva ce copiii ar trebui sa stie si sa inteleaga, ca prin abilitatile lui de a lua decizii ghidate dupa un sistem normal de valori sa aleaga corect.
    bineinteles ca la noi parintii copiaza modelul vestic european sau de peste ocean si incearca sa-l aplice intr-o societatea est europeana care inca nu e pregatita pentru asa ceva. 🙂