Felicitari! Campania are rezultate!

Doua intamplari mi-au retinut, astazi, atentia si se leaga de o chestiune pe care am mai discutat-o. Ceea ce este cu adevarat ingrijorator este ca, incepe sa se vada cu ochiul liber, faptul ca festivalul dezinformarii si al manipularii da rezultate.

Prima intamplare a fost cu un taximetrist, care observand cresterea gradului de violenta in societate a concluzionat ca “doar o dictatura sanatoasa mai poate pune lucrurile in ordine”.

Al doilea episod s-a petrecut pe o retea sociala, unde am vazut comentariul unui domn nu foarte educat la una din celebrele stiri despre “pensiile nesimtite”, in care persoana respectiva aproape ca tipa ceva de genul “tara poate trai fara cateva sute de parlamentari”.

Despre problema pensiilor am mai scris. Mi se pare firesc ca un parlamentar care nu are voie – conform legii – sa contribuie la fondul de pensii, deci nu va primi pensie pentru perioada cat a lucrat in Parlament sa aiba posibilitatea sa primeasca o pensie atunci cand nu va mai putea munci.

Cuantumul acestora nu este cel mai mare (exista pensii militare sau ale magistratilor cu mult mai mari) si nici numarul beneficiarilor nu da pe dinafara (sa comparam, de exemplu, cate cadre militare ies la pensie in fiecare an sau cati magistrati exista in tara).

Pe de alta parte, de ani de zile se incearca minimizarea muncii parlamentarilor care sunt ironizati mereu ca dorm, ca sunt corupti sau ca pur si simplu nu fac nimic folositor.

Aspectul acesta merita doua abordari: in primul rand parlamentarii au fost alesi de populatie; daca sunt corupti in Legislativ vina este, desigur, a alegatorilor. Clasa politica este o oglinda a societatii; asa cum exista numerosi cetateni care fura, chiulesc sau beau prea mult, asa exista si parlamentari care pot fi acuzati de aceste lucruri.

In al doilea rand, nu toti parlamentari sunt corupti, nu toti dorm dar sunt acuzati toti. De ce? Am explicat deja acest lucru.

Sigur, campania din ultimele zile cu “pensiile nesimtite” este o mizerie. Sigur ca multa lume nu pricepe de ce are tara nevoie de un Parlament si de ce o dictatura nu este in nici un caz o binefacere pentru tara.

Dar tot acest scandal acopera foarte bine altele. Nu se mai vede, de exemplu, lupta dintre puterea Legislativa si cea Judecatoreasca, modul in care aceasta din urma doreste sa capete un ascendent asupra primeia incercand sa obtina dreptul de a cenzura adoptarea legilor, nu se vede amestecul serviciilor secrete in politica si in justitie, nu se vede faptul ca politica noastra externa este dirijata din alte capitale, ca statul este demantelat si ca guvernarea nu se mai face de la Palatul Victoria, ci din Ambasada SUA sau cea a Marii Britanii, ca oamenii politici sunt chemati sa primeasca ordine de la diplomati de mana a doua ai altor state.

Dar, jos cu pensiile nesimtite! Ca asta e cea mai importanta problema a tarii…

9 COMENTARII

 1. Parlamentarii NU au fost alesi de populatie. Razvan. Ei au fost pusi pe niste liste de partid, in functie de cat au cotizat si cat au pupat in fund. Asta o stii si tu, o stiu destui. Asadar, presupunand ca X a vrut sa dea un vot negativ PDL-ului, omul a votat o lista de la PSD, de fapt de la o alianta a PSD care includea un mort frumos cu ochii vii – UNPR. Sau a votat PPDD, tot fara sa se uita pe lista. Problema nu e numai ca omul nu a votat un om, ci o lista de derbedei care mai de care mai corupt, ci ca parlamentarul care a iesit, sa spunem, pe lista unei aliante de stanga a putut, foarte frumos, sa plece exact la partidul pe care lumea NU il votase de-a dracu. Adica derbedeul nu numai ca a intrat in Parlament pe o lista, ci a si deturnat dorinta alegatorilor de a avea o guvernare de o anumita culoare politica.
  Treaba asta cu listele e tinuta in brate pentru ca e unul dintre motoarele coruptiei rampante din sanul partidelor. Sunt bani grei, asa se finanteaza de fapt la nivel local partidele, vanzand locuri pe liste. Nimic altceva.
  Eu nu vreau sa adaug ca am participat de mai multe ori la alegeri intr-o tara straina, ca cetatean al acelei tari. Votul este uninominal, iar cadidatul partidului X merge frumusel din casa in casa si din apartament in apartament, in timpul campaniei. Nu exista afise, nu vezi chiar deloc asa ceva prin spatiul public, campania se duce civilizat la televizor si in circumsctipriile electorale unde – repet – candidatii umbla de ii ia mama dracului ca sa discute personal cu alegatorii. De aceea, atunci cand Popescu este desemnat deputat, il stie cam tot orasul de unde vine, pentru ca a vorbit cu o gramada de oameni.
  Atunci cand candidatul paraseste partidul, locul se VACANTEAZA. E o masura normala, pentru ca votezi nu numai persoana, ci si politicile pe care aceasta le promoveaza in numele unui partid. Nu poti vota un socialist si sa te pomenesti ca ala isi schimba mersul si devine conservator.
  La fel, si la alegerile locale, cu asteriscul ca la aceste alegeri votezi primarul si consilierul local, nominal, fara ca partidul din care acestia fac parte sa conteze mai mult decat ca idee. Ai sa vezi de aceea oameni care voteaza dreapta la alegerile generale si un primar de stanga (vrednic insa) la cele locale.
  Nu mai spun ca nu s-a inventat stampila de vot. Se voteaza cu creionul, cu pixul, cu ce vrei tu. Nu s-a pomenit aia furt electoral, cineva care ar fura voturi ar fi alungat cu pietre pana peste frontiera de stat. Nu glumesc.

  Cat de simplu poate sa fie totul, atunci cand nu esti nascut ca sa furi, ca sa inseli, ca sa tragi tzeapa cui ? Propriilor tai vecini, prieteni, copii, nepoti. O mare mizerie, care trebuie rezolvata inainte ca romanii sa poata trai asa cum merita. Adica decent.

 2. Aldebaran, aberezi inca de la inceput./ care lista de partid? Ai uitat ca votul a fost uninominal la ultimele alegeri parlamentare? Chiar si daca erau pe lista de partid, tot alesi de populatie erau. Data viitoare cand comentezi, incearca o mica documentare…

  Lupu Stanica: exista. Parlamentarii nu primesc salariu, ci indemnizatie. Conform legii, pentru aceasta nu se cotizeaza la fondul de pensii.

 3. :))) asa, ia sa-mi explici tu cum se aduna contributia la Pilonul III la contributia pentru pensia de baza. Asa, teoretic pare interesant, dar, de fapt, sunt doua tipuri de pensii diferite. O contributie facultativa de numai patru ani (un mandat) – de exemplu – nu se varsa in fondul asigurarilor sociale si, prin urmare, nu se ia in considerare la calculul stagiului de cotizare.

  Asta cu sumele pentru cabinet e interesanta dar as vrea sa-mi explici cum poate un parlamentar sa foloseasca banii de salariu ai angajatului de la cabinet…

  E buna si propaganda asta, da’ mai trebuie sa ai si argumente cand o folosesti…

 4. Dl Bibire, pesemne aveti dreptate, sunteti mai documentat, nu va putem contrazice.
  Dar chiar sustineti din toata inima faptul ca pentru 4-8-12 ani de “munca” in Parlament unii sa primeasca pensii mai mari decat profesorii care au muncit o viata (ca sa nu mai spunem de muncitori care au lucrat zeci de ani in conditii grele si au 1200-1500 lei pensie)?
  In ultimii 25 de ani Dvs/familiei Dvs i-a crescut nivelul de trai simtitor datorita legilor concepute si votate de acesti conducatori?
  Eu unul nu o duc nici mai bine, nici mai rau, doar ca trebuie sa muncesc mai mult pentru acelasi confort, datorita taxelor mai multe si mai mari…
  Ca sa impacam si lupul si capra si varza, cred ca ar fi bine ca aceste pensii sa se acorde ca premii/stimulente pe baza de eficienta/rezultate. Sa primeasca pensia minima doar cei care in decursul carierei de parlamentar au initiat sau au contribuit la o lege buna pentru natiunea asta (ca de asta au depus juramant, pentru propasirea neamului romanesc)… Cel care a avut doua sau mai multe initiative legislative, care au fost si votate (sa nu-l bagam si pe CERNEA in aceeasi oala, cu legea lui pentru delfini) sa primeasca bani mai multi.
  Si acelasi lucru sa se impuna in toate domeniile unde se duce banul public: recompensarea pe baza de rezultate.

 5. Trebuie sa stabilim un lucru de la inceput: nu pensiile parlamentarilor sunt mari, ci pensiile bugetarilor sunt mici. Iar acest lucru este rezultat al salariilor ici pe care le au bugetarii – inclusiv profesorii.

  Ia ghiciti cine a insistat in permanenta ca salariile bugetarilor sa fie la nivele minime? Chiar cei care sunt acum cei mai mari critici ai pensiilor parlamentarilor.

  In alta ordine de idei, este imposibil sa stabilesti care lege a adus o contributie mai mare la binele tarii: pentru ca exista legi care se refera la economie si exista legi care se refera la drepturi si libertati.

  Nu in ultimul rand, nu este sarcina Parlamentului sa creasca nivelul de trai. Parlamentul creeaza legile pe baza carora agentii economici isi vor desfasura activitatea.

  Pe de alta parte, Parlamentul nu este un monolit; el reflecta imaginea societatii. Parlamentarii au fost alesi de cetateni sa le reprezinte interesele in functie de anumite programe. Rezulta ca o parte din responsabilitate apartine si alegatorilor, pentru ca, daca ei trimit in Parlament partide de dreapta, nu ar trebui sa se astepte ca legile date sa fie de stanga.