Murati de Ziua Drapelului

ploaie

In armata, un maior care ura din adancul sufletului TR-istii si care ne era, desigur, comandant de batalion, a decis intr-o dimineata ca e mai tare decat prognoza meteo si decat ideile comandantilor de pluton si ne-a scos pe toti cei din compania absolventilor de facultate in poligon, la vreo 11 km de unitate.

Evident, cum am ajuns in poligon, a inceput o ploaia cu galeata si cu fulgere si tunete, tot tacamul. Maiorul s-a facut intai alb, apoi rosu, si apoi a mai schimbat cateva culori, si s-a blocat. Comandantii de pluton, niste locotenenti de o varsta cu noi, ne cereau pe ascuns telefoanele mobile pe care nu aveam voie sa le avem ca sa sune la unitate si sa ceara instructiuni.

Asa s-a transmis sa aruncam tot echipamentul in iarba si sa ne indepartam de lopeti, arme, baionete si casti si sa incercam sa ne adapostim. In cateva minute a aparut si comandantul unitatii, un colonel care nu avea cel mai academic dictionar cand era vorba sa ne traga cate o morala, dar care, in mare, era un om corect.

Si care i-a spus cateva de dulce maiorului iar apoi ne-a incolonat si ne-a trimis inapoi in cazarma.

Azi, la ceremonia pentru Ziua Drapelului mi-am amintit aceasta intamplare cand i-am vazut pe toti militarii adunati in Piata Tricolorului bine murati de ploaia torentiala. Toti, in afara de jandarmi, care avusesera intuitia sa-si ia gecile impermeabile. Restul – muzica, tanchistii, aviatorii si pompierii au venit in camasa de vara.

Odata, Armata avea in dotare mantai de ploaie. S-a schimbat tinuta si, probabil, s-o fi renuntat la aceasta piesa de echipament…