Grecii au cu ce

grecia

In fata ultimatumului total nedemocratic al UE, Grecia a decis sa supuna problema poporului.

Carevasazica, de vreo cinci luni, Grecia si UE negociaza niste mecanisme de imprumut, care sa permita redresarea tarii. Cam de pe atunci, UE nu vrea sa lase nici un cent si insista ca tara sa intre si mai tare cu austeritatea in popor, sa scada pensii si salarii, sa taie cheltuieli si asa mai departe, cunoastem refrenul.

De cinci luni, Grecia spune ca austeritatea nu va duce decat la scaderea economiei, ca daca ar fi fost buna, s-ar fi observat rezultatele pentru ca de cinci ani tot taie din cheltuieli si nu numai ca economia nu-si revine, dar se afunda si mai mult.

Vazand ca nu o scot la capat cu grecii, liderii UE s-au adunat si le-au comunicat: ori acceptati conditiile noastre, ori va dam afara!

Grecia a spus, atunci: Ok, sa vedem ce doreste poporul.

Momentul este emblematic. Zic unii ca ar fi inceputul sfarsitului pentru UE. Pentru ca maniera in care Bruxelles-ul a procedat nu doar ca e total inadecvata dar e si profund nedemocratica.

Spania a fost bagata in corzi de amenintarile Angelei Merkel si, surpriza!, a aparut Podemos. Grecia a fost la randul ei amenintata de cancelarul german si SIRIZA a castigat alegerile. In Ungaria situatia este si mai dramatica, Victor Orban dand semne ca nu are de gand sa respecte indicatiile de la Bruxelles. Budapesta tocmai a denuntat unilateral un tratat referitor la refugiati, spuanand ca tara are adaposturile pline si nu mai are unde-i caza. Anglia este in plin discurs anti-UE, premierul Cameron dorind un referendum pe tema daca tara sa mai faca sau nu parte din Uniune. De modul in care premierul italian a fost schimbat la presiunile Bancii Centrale Europene, am amintit.

Exista o falie care creste tot mai mult intre liderii Uniunii si tarile care fac parte dion ea, intre conducatori si condusi. Maniera in care se misca lucrurile, modul in care unele tari profita de sistem in detrimentul celorlalte, modul tot mai dictatorial in care se face actul de conducere, determina reactii negative.

Azi e Grecia, dar cine poate spune ca maine nu vine randul altei tari?

PS: maniera in care presa romaneasca (si nu numai) trateaza subiectul este de-a dreptul jenanta.

5 COMENTARII

 1. http://newsfromromaniannet.blogspot.de/2015/06/de-ce-ar-trebui-sa-ne-temem-de-grecia.html

  “grecii au două avantaje: o infrastructură excelentă și, datorită poziției geografice, o conexiune maritimă la trei continente: Europa, Asia și Africa. Nu în ultimul rând, vine cu un rezervor imens de forță de muncă (șomajul e de peste 25% acum) dublat de o imigrație nord-africană care aduce anual zeci de mii de noi muncitori. Corelată cu reluarea cheltuielilor guvernamentale și cu creșterea inevitabilă a turismului, care va deveni și mai ieftin decât e acum, rezultă că vom avea create toate condițiile pentru ca Grecia să devină destul de rapid „tigrul” acestei părți a Europei și să ne ia fața nouă și bulgarilor. “

 2. Timeo Danaos et dona ferentes!
  Se pare ca mai marii Europei n-au citit Eneida… De aia i-au primit in zona Euro si tot de aia i-au si imprumutat cu prea multi bani.

  Tsipras s-a dat golan in fata copiilor mai mari si aia, baieti destepti, l-au pus in fata faptului implinit: “Ia sa vad ma cum iesi tu din UE!”. Grecii pot fi catalogati in multe feluri, dar prosti nu-s! Tocmai de aia parerea mea e ca la referendumul minune Tsipras va pierde, isi va da singur pantalonasii jos si se va aseza in pozitia corespunzatoare in fata celor carora le datoreaza bani. Sa nu uitam ca intrarea in incapacitate de plata nu te scuteste de datorii! Iar UE e dispusa sa piarda pe termen scurt ca sa dea o lectie celorlalti din spatiul intra-comunitar dar si pentru a se vindeca pe termen lung.

 3. Intrebare simpla: de ce ar trebui sa plateasca un intreg popor pentru niste credite luate si folosite de o minoritate?

  Pana la urma la asta se reduce problema. Grecia a imprumutat bani? A imprumutat. Ce a facut cu banii? A platit datoriilor bancilor, banci care nu mai sunt detinute de mult de greci, ci, prin interpusi, de altii. A cumparat armament din Germania, a platit companii europene pentru proiecte de infrastructura iar o parte din bani au fost sifonati de oamenii de afaceri.

  De ce ar trebui sa plateasca omul de rand pentru salvarea bancilor si pentru jaful practicat de oamenii politici?