Crearea “omului nou” din Groenlanda

Fiecare tara are propriile schelete ascunse in dulap, fie ca este vorba despre sterilizarea fortata a tinerelor rebele din Suedia, masacrul a peste 500.000 de oameni in Indonezia cu binecuvântarea SUA sau rapirea copiilor eschimosilor canadieni de catre stat si incredintarea lor bisericilor spre re-educare.

Toate acestea s-au intâmplat dupa 1900, ceea ce nu impiedica, insa anumite tari sa dea lectii de democratie. Unul din cazurile cele mai interesante s-a petrecut, insa, in Groenlanda, teritoriu ce apartine de Danemarca. In incercarea de a crea un nou tip de locuitor al Groenlandei, guvernul danez a decis sa ia copiii inuitilor si sa-i educe pe continent.

Preotii si directorii de scoli au primit scrisori prin care li se cerea sa identifice copiii foarte inteligenti cu vârste cuprinse intre sase si zece ani. Copiii au fost luati si dati in ingrijirea unor familii daneze, nu inainte de a fi tinuti o vara intreaga in carantina.

Alti copii au fost tinuti in orfelinate in care li s-a interzis sa vorbeasca limba materna.
Unii au aflat abia dupa ce au implinit 50 de ani ce li s-a intâmplat si ca au facut parte dintr-un experiment. BBC spune ca fostii copii adusi din Groenlanda nu s-au integrat in societatea daneza, formând un grup marginal; unii au devenit alcoolici si au murit tineri.

In 1998, Crucea Rosie Daneza si-a cerut scuze pentru rolul jucat in acest experiment. Un an mai târziu si organizatia Save the Children Denmark si-a cerut scuze in mod public pentru participarea la aceasa operatiune.

In 2010, dupa ce autoritatile din Groenlanda au cerut ca guvernul danez sa-si ceara scuze, Partidul Social Democrat – pe atunci in Opozitie – a cerut o ancheta independenta in aceasta problema; un an mai târziu, partidul a intrat la guvernare si a uitat de solicitare.