De ce nu platesc bacauanii parcarea

In Bacau, ca in toata tara, se simte o acuta lipsa de spatii de parcare. Problema ar putea fi rezolvata in mod capitalist, prin construirea unor parcari private, cu taxe pe masura. Doar ca onor’ cetateanul nu vrea sa plateasca 10 lei pentru o ora de parcare (nu ar plati nici un leu, dar asta e alta problema).

De câte ori a incercat municipalitatea sa faca un parteneriat public-privat pentru construirea de parcari subterane/supraterane, s-a izbit de lipsa investitorilor. Care investitori au studiile si calculele facute: bacauanul nu e dispus sa plateasca pentru a-si parca masina.

Solutia socialista este crearea si intretinerea parcarilor publice. Doar ca la ce aglomeratie de masini este si la taierile bugetare, solutia parcarilor gratuite nu mai este viabila. Asa ca parcarile importante din oras sunt cu taxa, a carei valoare, insa, este aproape simbolica.

Problemele nu se opresc aici: desi lumea foloseste parcarile iar tarifele sunt extrem de mici, nici acestea nu sunt platite. La inceputuri, taxa era incasata de angajati ai municipalitatii care pazeau parcarile si era aproape imposibil sa scapi fara sa platesti.

Apoi, s-au introdus automatele si, in final, plata prin SMS. Iar incasarile au inceput sa scada. Automatele sunt bune dar nu accepta decât monede. Multa lume nu plateste pentru ca nu are marunt. Din pacate, numarul automatelor a scazut, fiind inlocuite cu metoda platii prin SMS care, intre noi fie vorba, este dificila si pentru persoane care se considera apte din punct de vedere tehnic.

Practic, trebuie sa scrii un SMS dar sa ai grija ce date introduci. Solutia este foarte buna: sistemul te anunta când iti expira parcarea ca sa poti, eventual, sa o prelungesti.

Dar daca s-ar gasi o solutie mai simpla, eventual o aplicatie care sa automatizeze trimiterea SMS-ului, metoda ar putea avea succes. Cert este ca, in Bacau, singurele parcari in care toata lumea plateste sunt cele cu bariera si incasator uman.

2 COMENTARII