“Ce atatia copii? Femeia trebuia sterilizata, sa nu mai aduca pe lume atatia plozi de care sa aiba grija Statul!”

O familie cu 12 copii isi duce cu greu zilele intr-o localitate rurala din judetul Bacau. Barbatul a fost miner, dar a fost disponibilizat. Femeia are grija de copii, barabtul munceste prin sat cu ziua. A lucrat si la o firma de constructii in oras dar n-a castigat mare branza, ca patronul s-a facut nevazut cu tot cu banii pe care-i datora salariatilor.

“La munca, nu la intins mana! Ce, nu le ajung banii pentru tigari si bautura?! Sa munceasca, nu sa astepte sa-i ajutam noi!”

Venitul obtinut de barbat, insa, este considerat prea mare ca sa se califice pentru ajutorul social. Ca asa a fost schimbata legea. Totusi, statul acorda alocatii copiilor in valoare totala de vreo 500 de lei.

Cazul e dezbatut de Facebook. O mana de femei agresive acapareaza discutia. Ele “stiu” ca familia respectiva, ca orice familie de saraci, bea toti banii si-si bate copiii, ii neglijeaza si, eventual, ii trimite la cersit. Stiu ele mai bine ca, in loc sa-si caute de munca, barbatul sta acasa si face plozi. Ca, daca ar cauta, ar gasi un job la Salubritate. Iar femeia? Pai, femeia sigur se trezeste pe la 9-10 si nici nu are grija de casa. Si 12 copii?! pai, zice una, femeia trebuia sterilizata de multa vreme, sa nu apuce sa mai faca atatia plozi…

Intr-o tara saraca asa cum e Romania, nu e de mirare ca apar asemenea idei.

Toata lumea vorbeste despre saracie de parca ar fi o alegere, de parca fiecare familie a decis sa nu se mai duca la munca si sa stea acasa, asteptand “imensul” ajutorul social de 150 de lei pe luna. Din fata computerului, toti sunt experti si stiu ca locurile de munca cfresc in copaci: e suficient sa vrei si culegi ce fel de job iti doresti.

Zona rurala este o zona saracita. Cine nu a are pamant, e muritor de foame. Nu-i vorba, ca nici cei care au pamant nu o duc mai bine. Doar ca joburile sunt putine si depind de factori sezonieri. Mica industrie sau serviciile de mecanizare au disparut din mediul rural; nici ca bugetar nu prea ai ce munci de vreme ce numarul cadrelor didactice se micsoreaza pe masura ce scade populatia scolara. Ramane munca de zilier in agricultura. dar asta nu e un job full-time. Azi ai de lucru, maine s-ar putea sa nu.

Cat despre planificarea familiala, ce sa mai vorbim… Romania inca mai dezbate daca la scoala sa se predea sau nu educatia sexuala. Biserica se opune pe motiv ca, daca discuta despre sex, elevii vor simti nevoia sa-l si practice, desi, ca sa vorbim deschis, nu cred ca au nevoie de un asa pretext.

Tot Biserica se opune oricarei forme de contraceptie dar nici cu avortul nu este de acord.

Intr-o asemenea situatie, salvarea ar reprezenta-o sterilizarea fortata, dupa cum se isteriza o comentatoare pe Facebook.

Culmea este ca daca s-ar face un sondaj, romanii cei bisericosi si cu frica de Dumnezeu ar vota cu ambele maini o asemenea idee.

Pentru ca romanii adora ideile proaste…