Ne indreptam spre razboi?

tankDeclaratiile tot mai belicoase ale liderilor politici europeni, transferul de armament greu american catre Europa de Est si schimbarile politice ce au loc in regiune – inclusiv lupta pentru impunerea in punctele-cheie din România ale unor anumite persoane – ne duc la concluzia ca asistam la pregatirea declansarii unui conflict.

Nu este greu sa presupunem ca fortele americane, impreuna cu cele ale Tarilor Baltice, ale Poloniei, Ucrainei si României (si, probabil, ale Bulgariei) vor ataca Rusia. Nu direct, ci, probabil, in urma unei operatiuni de tip “false flag”, de genul celei puse in scena de Germania ca pretext pentru atacarea Poloniei.

S-a vazut in ultima perioada ca incercarile SUA de a crea o coalitie vest-europeana contra Rusiei nu au avut sorti de izbânda. Europa de Vest nu are chef de razboi. Si din acest motiv, SUA apeleaza la “aliatii” din Europa de Est, zona in care a reusit, cu succes, sa penetreze conducerea politica si sa-si subordoneze serviciile secrete.

Dealtfel, tarile din zona raspund, mai degraba, la comenzile americane decât la cele ale UE, politica externa fiind dirijata de la Washington si nu de la Bruxelles. E de ajuns sa ne uitam pe lista tarilor care au aderat la banca pentru infrastructura infiintata de China si sa vedem ca, in vreme ce tarile din vestul Europei au aderat, cele din est au refuzat, dupa indicatiile americane.

Se spune ca razboiul poate pune capat crizelor economice; in acelasi timp, un conflict poate redesena hartile. Oricât ar fi de bine echipate trupele care ar ataca Rusia, nu e ca si cum ar fi primul sau al doilea razboi din Irak.

Sa nu uitam ca anul 2014 a fost ceea ce a fost 1968 pentru noi: anul in care poporul s-a unit in fata amenintarilor unei agresiuni externe. Cu un moral ridicat si cu o armata bine antrenata, Rusia poate respinge orice atac terestru.

Problema care se pune este ce va face dupa. Unde se va opri? Pentru ca, se pare, cam acesta este si calculul american: o Rusie agresiva la granitele Europei de Vest poate face minuni in materie de economie…

1 COMENTARIU

  1. Discuția poate fi mult mai amplă, ținând cont că în SUA se apropie alegerile, Orientul apropiat și cel mijlociu sunt din ce în ce mai destabilizate, ISIS (urmașul unei invenții de-a americanilor) crește, economia la nivel global e din ce în ce mai praf, iar clasa socială mijlocie dispare treptat.

    Se știe că SUA s-a dezvoltat cel mai mult în timpul celui de-al Doilea RM și al Războiului Rece, deci are nevoie de motiv pentru ca economia să-i repornească. În Războiul Rece s-a bătut cu comunismul, iar în ultimii ani a tatonat Rusia fără prea mare rezultat.

    Cred, mai degrabă, că ne vom trezi în mijlocul unui război rece pe alte interese, pentru că dacă Rusia e atacată, adio gaze pentru NATO și s-ar putea să ne trezim ca turcii în ’62, noi cu rachete îndreptate spre Rusia, iar Rusia aliată cu China, Brazilia și Cuba (relațiile s-au îmbunătățit în ultima vreme) având un ghimpe în coasta SUA.