Nimic despre Grecia

tsiprasNu este foarte interesant ca presa romaneasca (si cea europeana, ingeneral) nu publica decat punctele de vedere ale creditorilor internationali in relatia cu Grecia?

Ba as zice ca e foarte interesant si, mai ales, fascinant.

Cand vine vorba de Grecia, televiziunile si ziarele ne prezinta doar o fata a realitatii; ni se spune ca oamenii trebuie sa-si plateasca datoriile, ceea ce este corect, dar se omite sa se spuna:

– cine a facut datoriile si unde s-au dus banii;

– ce ar insemna pentru economia tarii conditiile creditorilor;

– care este nivelul de saracie din Grecia.

Da, e nemaipomenit ca TVA-ul este de 13 la suta si ca o pensie este de 400 de euro. In Romania cu acesti indicatori pare ca s-ar trai bine.

Doar ca, in ciuda unui TVA aparent scazut si a unor salarii/pensii mari in raport cu cele romanesti, situatia este mult mai grava: nivelul ridicat al somajului (27%) a facut ca dintr-o singura pensie sa fie nevoite sa se hraneasca 3-4 persoane. Asta nu se spune la televizor.

Cum nu se spune nici unde s-au evaporat banii primiti de guvernele precedente si nici ca situatia economiei in conditiile impuse de creditori nu ar permite tarii decat sa plateasca o parte din dobanda creditelor, nicidecum principalul.

Presa internationala a facut din Tsipras un fel de Ceausescu nebun care nu mai stie ce face.

Este acelasi si acelasi scenariu al Planului B care este scos la naftalina cand lucrurile nu ies cum vor baietii destepti.

Parca-l si vad pe premierul grec arestat si condamnat pentru intinarea nobilelor idealuri ale capitalismului multilateral dezvoltat…

PS: ma mir ca nu s-a sculat coana Europa sa le spuna grecilor ca referendumul nu e valabil daca nu participa jumatate plus unu din numarul alegatorilor…