Facebookul, pe vremuri

Poate nu stitu sau nu v-a pasionat, dar o sama de obiceiuri traditionale aveau ca scop prezentarea realitatilor satului si pedepsirea simbolica prin expunerea publica a celor considerati ca au calcat stramb, distantandu-se de calea considerata “normala”.

Cu strigaturi, cu insemnarea portilor caselor sau prin alte metode, erau facuti de rusine lenesii, betivii, cei care nu-si ascultau parintii, cei care injurau sau nu aveau gospodaria in ordine.

Se considera ca expunerea publica are rol educativ. Nimeni nu dorea sa ajunga de rusinea satului pentru ca isi pierdea o seama de privilegii: nu-i mai veneau colindatorii, nu mai era primit la hora si asa mai departe. Intr-o comunitate inchisa, excluderea era o pedeapsa mai grea decat inchisoarea.

Vremurile au evoluat; astazi daca ai de criticat un comportament o poti face pe facebook. Cu rezultate discutabile, desigur, dar asta este alta problema.

De aceea sunt de acord cu initiativele celor care, de exeplu, fotografiaza masinile parcate aiurea. Nu vrei sa-ti vezi masina pe Facebook, parcheaza corect, fara sa incurci circulatia! N-ai gasit loc de parcare? Mai invarte-te de cateva ori in jurul blocului, mai mergi 100 de metri mai incolo, mai cauta!