V-ati luat tara inapoi? Veniti de mai luati un kil!

Nu vreau sa fiu rau si sa fac misto de “tinerii frumosi si nebuni” care urlau pe facebook ca-si iau tara inapoi. Din pacate pentru ei, actiunile presedintelui vorbesc de la sine iar mistoul este facut de Iohannis din belsug.

Se implineste acusi anul de cand avem un nou presedinte ales si nu vedem decat ca acesta se doreste a fi la fel de implicat politic ca si predecesorul sau, la fel de conflictual si de lipsit de viziune.

O deosebire exista: in vreme ce sotia presedintelui Basescu a preferat sa se tina in umbra, departe de orice implicare politica sau protocolara, sotia actualului presedinte pare dispusa sa faca orice pentru a aparea in lumina reflectoarelor. Modelul Elenei Ceausescu nu a murit, se pare si exista o seama de zvonuri cum ca pentru satisfacerea nevoilor de cult al presonalitatii primei doamne se cheltuiesc cu sarg sume impresionante de bani.

Dar sa trecem peste aceste istericale, peste calatoriile si paltoanele trantite si sa ajungem la ceea ce ne doare: la partea politica. Parlamentul a votat reducerea unor impozite. Este vorba despre noul Cod Fiscal care are permite un flux de oxigen in economie prin impulsionarea consumului. Adica exact inversul a ceea ce a facut Guvernul Boc, cand a crescut taxele si a redus salariile, afectand grav economia intr-un moemnt delicat.

Toate partidele au spus ca, da, este momentul pentru asa ceva si au votat.

Presedintele Iohannis, insa, spune ca nu e de acord, ca dupa parerea sa de fizician, nu e momentul pentru o scadere a taxelor.

Si refuza sa promulge noul Cod Fiscal. Nici nu-l respinge, pentru ca Parlamentul ar mai putea vota inca o data obligandu-l sa semneze aprobarea, dar nici nu-l promulga.

Ca nu vrea.

In paranteza trebuie precizat ca scaderile de TVA la paine si apoi la alimente, celelalte masuri fiscale, inclusiv cele coercitive ale ANAF, au avut efecte pozitive. Se vede ca lucrurile se misca in economie. Nu neaparat in directia scaderii preturilor, cat in directia reducerii evaziunii si a cresterii nivelului de incasare. Parerea mea este ca noul pachet fiscal va avea efecte pozitive in economie, efecte care se vor vedea si in buznare.

Doar ca asa ceva ar insemna niste puncte pentru actualul guvern. Ori, asa ceva este imposibil, dupa cum ni se spune, actualul Executiv este incompetent si penal si trebuie dat jos imediat ca sa fie inlocuit de baietii destepti gen Videanu, Blaga, Gorghiu si altii.

Da, actuala echipa de la Palatul Victoria are o sumedenie de bube. Dar nu mai putine decat cei care asteapta sa-i ia locul.

1 COMENTARIU

  1. Consumul reprezintă cc 65 % din puterea motorului economic. Cine acționează pentru însănătoșirea acestui motor pricepe bine fenomenul economic. Dacă se realizează și motivarea muncii , prin aceste masuri, atunci vorbim de o reforma în toată regula. Mai multi bani în buzunarul romanului de rand poate revigora pătură de mijloc , pătură care poarta pe umeri consumul , care cheltuie mai mult decât economisește. Nu am înțeles de ce BOC nu a avut o astfel de viziune , fiind o direcție liberală. Taxe mai mici și întărirea instituțiilor statului vinovate de colectare , sunt masuri care vor ajuta economic România. Însă este doar un început . Sa speram ca Iohannis nu va imprima economiei viteza sa de gândire . Pentru Moldova , sunt curios ce părere aveți d-le Razvan Bibire ca ar trebui făcut.