Cui foloseste circul din media cu violul de la Vaslui

Sa nu spuneti ca e vorba despre o reactie civica! Romanii nu sunt in stare de asa ceva. Faptul ca tragicul caz de viol de la Vaslui a ajuns subiect pentru o tara intreaga nu are de-a face cu civismul romanilor, cu ideea de dreptate sau cu cine stie ce alte bazaconii.

Nu! Cazul a ajuns in atentia publicului pentru ca anumite organe de presa au vrut asta.

Si, daca va uitati bine, o sa vedeti, ca ideea care este propagata intr-un mod foarte subtil este ca trebuie sa existe o raspundere a judecatorilor pentru solutiile date. Dincolo de “sa-i omoram pe violatori”, “interlopii ii asteapta sa-i violeze” sau “sa fie castrati”, reactii tipice de tip emotional, mai exista o idee care se propaga odata cu aceste mesaje: judecatorii sa fie trasi la raspundere.

In momentul de fata, un judecator este inamovibil: nu raspunde in fata nimanui pentru sentinta data.

Si asta este si bine dar si rau. E bine pentru ca inseamna ca nu exista presiuni pentru a da o solutie sau alta. Este rau pentru ca daca ia spaga sa dea o anumita solutie, nu raspunde decat daca este prins cu rata-n gura.

Asadar, inainte de a semna petitiile, ganditi-va bine ce doriti si ce consecinte pot fi.

Desigur, emotiile sunt puternice si sunt alimentate de jurnalisti sau persoane publice prin idei de genul “Daca in locul fetei aleia ar fi nevasta-ta sau maica-ta?”

Istoria ne-a demonstrat, insa, ca reactiile emotionale au sanse foarte mari sa aiba consecinte proaste.

O astfel de problema cum este inamovabilitatea judecatorilor sau chiar castrarea chimica (propusa cu sarg de madam Firea) trebuie judecata la rece, cantarita bine de oameni care se pricep si care sunt in stare sa inteleaga consecintele.

Nu de jurnalisti de la tabloide, artisti neintelesi de pe Facebook sau politicieni in cautarea gloriei pierdute.

3 COMENTARII

  1. Pai cum e pana la urma, treaba cu sinuciderea bietului copil după rezultatele de la bac e a presei care poate fără ancheta fără nimic sa stabilească responsabilități, asta cu violul nu, ca e manipulare.
    Problema nu e numai dacă ia spaga, multe decizii sunt proaste datorita proastei pregătiri și a lipsei de timp, alea cu spaga sunt o mica parte.
    Deci nu prin renunțarea la inamovilitate se rezolva problema, pentru ca un judecator nu trebuie sa poata fi cenzurat decat prin cai legale de atac.
    Poate se rezolva ceva prin testari profesionale periodice de judecare efectiva a unor dosare pentru a verifica in afara unui proces efectiv nivelul de cunostinte si existenta unui rationament juridic, testari psihologice pentru a verifica faptul ca judecatorul nu a inceput sa se creada supraom numai pentru ca are atata putere asupara altora si standardizarea numărului de cauze pe care un judecator le poate solutiona pentru a ne asigura ca se poate apleca constiincios asupra fiecareia.