Starea natiunii

Asistam la schimbari spectaculoase in lume; regimurile se schimba, frontierele se muta, ideologii noi sunt imbratisate de omenire, structuri vechi sunt darâmate pentru a face loc unora noi. Lumea se invârte cu o viteza tot mai ametitoare, numai noi, românii, suntem total neinteresati de aceste schimbari si ne petrecem timpul tavalindu-ne in glod.

Nu ne intereseaza ce se intâmpla in jurul nostru pentru ca suntem preocupati cu sportul national de dat in cap celor care se ridica. Nu vrem sa gândim pentru ca nu avem nevoie: suntem cei mai tari din lume pentru ca am inventat stiloul, motorul cu reactie si votul in strainatate; ce nevoie mai avem de altceva?!

Lumea se schimba si, din pacate, aceste schimbari ne prind nepregatiti. Nu ca ar fi o noutate, dar schimbarile la scara mondiala inseamna modificari profunde in termeni economici, culturali si politici.

Tarile bogate ale UE, dupa ce au jefuit periferia Uniunii, doresc sa-si faca o federatie mai mica, doar pentru ele; pe noi nu ne intereseaza discutia. Germania schimba modul in care functioneaza UE, promovând dictatul in locul democratiei dar nu suntem interesati; noi inghitim pe nemestecate explicatiile unei prese corupte. Ne agitam razboinici si ne stropsim la Rusia fara sa ne gândim ca nu avem nici o Armata cu care sa luptam si nici vointa necesara.

Nu, pe noi nu ne intereseaza nici ce se intâmpla in lume, nici consecintele faptelor noastre; noi ii dam inainte cu urletele si judecata de gloata. Pentru ca asa am fost invatati ca se face. Când conducatorii dau exemplu, ce sa mai ceri poporului? Daca liderii politici emit judecati de valoare bazându-se nu pe logica, ci pe emotii pentru a obtine reactii de care sa se foloseasca in lupta lor cu dusmanii ideologici, nu poti cere oamenilor simpli sa gândeasca si sa actioneze.

Accesul la informatie nu e neaparat un câstig.

“Drama Internetului este ca l-a promovat pe idiotul satului ca purtator de adevar”, spune Umberto Eco si nu-l putem contrazice câta vreme vedem promovate pe Facebook sute de retete miraculoase pentru vindecarea cancerului, povesti despre giganti care au trait in Bucegi sau aparitiile miraculoase ale unui calugar pe betonul proaspat turnat.