O lege care nu rezolva nimic, dar creeaza probleme

Cu mare fast s-a anuntat promulgarea de catre presedintele Iohannis a unei legi care interzice „cultul lui Ceausescu”. In fapt, legea respectiva se doreste a fi impotriva propagandei fascinste si legionare, insa, in noianul de interdictii impuse de actul normativ au fost aruncate de-a valma negarea, justificarea, minimalizarea sau contestarea genocidului, a crimelor de razboi sau a crimelor impotriva umanitatii.

Ei bine, sub acest aspect sustin initiatorii legii ca interzic asa-numitul „cult al lui Ceausescu”: acesta fiind condamnat pentru genocid, nu mai poate fi infatisat in contexte pozitive. Iar partea cea mai frumoasa este ca nici condamnarea lui Ceausescu nu mai poate fi contestata deoarece ar fi, in viziunea legii, o „contestare a genocidului”. Iar cine contesta acest lucru este pasibil de inchisoare de la sase luni la trei ani.

Problema este delicata. Atât sub aspectul libertatii de exprimare, deoarece interzice dezbaterea si cercetarea istorica, dar si sub aspect legal. Pentru ca o eventuala aplicare a legii ar aduce in discutie procesul in care a fost condamnat Nicolae Ceausescu.

Poate fostul presedinte o fi fost condamnat pentru moartea a 64.000 de persoane, cum a fost acuzat in proces, dar istoria a inregistrat un numar mult mai mic: 1.166 de morti, conform Institutului Revolutiei Române din Decembrie 1989. Aceasta realitate nu poate fi negata. Pe Wikipedia exista o seama de obiectiuni cu privire la legalitatea procesului in care a fost judecat Ceausescu; o adevarata cutie a Pandorei abia asteapta sa fie deschisa iar o rejudecare a cazului ar avea, probabil, rezultate surprinzatoare.

Am insistat pe cazul Ceausescu pentru a arata ca legea este absurda; de exemplu nu mai avem voie sa contestam istoria oficiala, inclusiv cea impusa de propaganda. A spus NATO ca sârbii s-au facut vinovati de genocid in Kosovo? Asta este, nu mai putem contesta acest lucru sub pedeapsa inchisorii. Mai derutant este ca nici in viitor nu vom mai putea contesta, probabil, masinaria de propaganda.

Sa recunoastem: legea este foarte utila in contextul in care se va produce tot mai probabila confruntare militara in Ucraina intre fortele NATO si cele rusesti.