Infiintarea Asociatiei Elevilor din Bacau

Acum vreo 2-3 ani, dupa perioada “romantica” a consiliilor elevilor, a venit, brusc, factura: profesorul care coordona CJE Bacau le-a cerut presedintilor consiliilor elevilor din liceele bacauane sa semneze o decizie prin care era matrasit unul din colegii lor, presedintele elevilor dintr-un liceu.

Motivul este irelevant, ca voia sa puna pe altcineva, ca promisese locul altcuiva, n-are importanta. I-am sfatuit pe liderii elevilor ca, daca nu pot lupta impotriva acestei impuneri, sa demisioneze din CJE. Ceea ce s-a si intamplat, provocand unul din primele scandaluri legate de modul in care erau tratati liderii elevilor care, totusi, fusesera validati in cadrul unui proces electoral.

I-am mai sfatuit atunci sa incerce sa continue organizand structuri paralele la CJE. Ar fi fost interesant, insa nu au mers pe ideea aceasta.

RZV_1024Anul acesta, insa, lucrurile se schimba. S-a infiintat Asociatia Elevilor, o structura oarecum paralela Consiliilor Elevilor, insa independenta. Practic, nu depinde de Inspectoratul Scolar, de temele impuse de inspectori sau de structurile politice care se ascund in spatele ISJ.

Asociatia si-a propus mai multe tinte, intre care liberul acces al elevilor pe terenurile de sport ale institutiilor de invatamant in timpul liber sau desfiintarea totala a “fondului calsei”. Pentru ca, nu-i asa? “fondul clasei” este ilegal doar daca e adunat de profesori; daca e strans de asociatiile parintilor este cat se poate de legal…

3 COMENTARII