Ce facem cu Mircea Cancicov?

O lege adoptata recent interzice, pentru a doua oara, simbolurile fasciste, rasiste sau xenofobe. Directorul general al Institutului National pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, Alexandru Florian afirma ca exista, in spatiul public, simboluri care fac referire la persoane care au fost condamnate pentru crime de razboi.

El da ca exemplu o placa de marmura amplasata de Academia Romana pe o strada din Bucuresti in care se face referire la Nichifor Crainic, fost membru al guvernului Antonescu, si la bustul lui Mircea Vulcanescu, fost subsecretar de stat la Finante si condamnat pentru crime de razboi.

Menționez că legile în baza cărora au fost condamnați în procesele după Al Doilea Război Mondial sunt și azi în vigoare, iar deciziile definitive sunt și astăzi valabile. Toți cei care le pun în discuție minimalizează o legislație care a fost recunoscută de către trupele Aliate — SUA, URSS, Marea Britanie — împotriva Germaniei naziste, deci verdictele date în 1945 și după sunt perfect legale și astăzi și trebuie să ținem seama de ele”, a adăugat acesta. Link

Conform argumentelor de mai sus, cazul lui Mircea Cancicov intra sub incidenta acestei legi. Cancicov a fost ministru de Finante in guvernul Antonescu si a fost condamnat la inchisoare pentru crime de razboi.

In Parcul Cancicov din Bacau se afla bustul lui Mircea Cancicov. Conform argumentelor de mai sus, parcul ar trebui sa-si schimbe numele iar bustul sa fie indepartat. In Bacau se mai afla Centrul de Afaceri si Expozitii ‘Mircea Cancicov” care ar trebui, la fel, sa-si schimbe numele. O scoala care se numeste “Georgeta Mircea Cancicov” ar trebui, conform aceleiasi legi, sa-si gaseasca alt nume. PNL isi are sediul in “Casa Cancicov”, care este, asa cum ii spune numele, casa fostului ministru antonescian.

In oras functioneaza Fundatia Culturala “Georgeta si Mircea Cancicov” care are si o editura cu acelasi nume.

Mircea Cancicov este cetatean de onoare al municipiului Bacau.

Ca fapt divers, sa amintim ca, in 2009, monumentul Cancicov din parcul cu acelasi nume a fost vandalizat, fiind furata placa de marmura explicativa. Doi ani mai tarziu se petrece un act similar de vandalism la o vila de pe strada Bacovia, in care, in Primul Razboi Mondial, fusese Comandamentul Armatei a II-a. Placa de marmura cu efigia maresalului Antonescu a fost furata.

1 COMENTARIU

  1. Stii ce ma supara pe mine la treaba asta? Ca nu se judeca problemele in fiecare caz. Se arunca la gramada totul intr-o oala comuna.
    Lui Cancicov ii datoram singurul lucru frumos intr-un oras muncitoresc gri: Parcul central. Sigur, ii datoram si multe alte baze pe care s-a construit orasul modern, de la invatamant la administratie, dar i-am multumit o data pentru asta, in 47, cand l-am bagat noi toti in inchisoare de l-am omorat in anii 50, cu zile…. sa-l mai umilim odata, si post-mortem? De ce, pentru ca Alexandru Florian are de pupat niste cururi, ca sa-si justifice pozitia?