Babuinii care stiu alfabetul

Uneori ma gandesc sa renunt sa mai scriu. E drept, si mai inainte dadeam de unii cititori mai greu de cap, dar, in ultima vreme, numarul acestora a crescut alarmant.

Sunt cititori care nu citesc textul, se opresc la titlu si deja au tras o concluzie pe baza careia te injura. Ca atat ii duce capul.

Altii incearca sa citeasca textul dar nu reusesc sa-l termine sau sa-l inteleaga. Caci putinele lor idei fixe imprumutate de la televizor nu se potrivesc cu cele pe care le silabisesc pe blog. Si te injura.

Exista o intreaga gloata de cititori care citesc textul dar care au probleme cu intelegerea metaforelor, comparatiilor, aluziilor sau a altor elemente de stil. Recunosc, imi place sa-mi fortez cititorul sa gandeasca. Sa-si aminteasca evenimente trecute, sa faca paralele si sa incerce sa extrapoleze. Dar… nu prea ai cu cine.

Desigur, nu numai eu sunt in aceasta situatie. Nivelul cultural al romanilor se prabuseste pe zi ce trece; a discuta o problema inseamna pentru cei mai multi sa-l injure pe ala de nu-i de aceeasi parere cu el. Argumentatia este o arta care lipseste cu desavarsire, fiind inlocuita cu expresii de genul “ba asa e cum zic eu, fraiere, baga-ti-as si scote-ti-as”…

Imi mai place si sa critic obiceiuri si metehne pe care le consider reprobabile. Parca le-am furat mustarul de pe masa, cu tot cu mici! Pentru ca a-i critica este egal, pentru majoritatea compatriotilor nostri, cu a-i injura de mama. Daca gresesc – desi ei nu prea o fac – nu trebuie sa le spui ca gresesc pentru ca e cel mai bun semn al faptului ca ii invidiezi. De exemplu, tu nu le reprosezi ca arunca chistoacele pe strada, din masina, pe tine, de fapt, te roade invidia ca nu esti cu ei in masina. Daca-i faci observatie ca i-a dat doua peste ochi fatucii cu care a iesit la club este nu pentru ca iti repugna ca un barbat loveste o femeie, ci pentru ca te roade pizma ca femeia aia nu e a ta…

3 COMENTARII