Amintiri din viitor

Exista un document datat 4 noiembrie 1940, recuperat de americani din arhivele germane si care este extrem de actual prin realitatile pe care le descrie. Nici nu ai zice ca documentul, aflat in Arhivele Nationale, vorbeste despre situatia României aflate in pragul razboiului.

“Multumita capacitatii populatiei românesti de a rabda de foame, mica supraproductie agrara a României va fi la dispozitia Reichului si petrolul isi va gasi drumul spre Reich câta vreme acesta va curge. Astfel prin aceste exporturi românesti se pare ca vor fi asigurate lipsurile industriei germane. Apare acum intrebarea daca Reichul trebuie sa se multumeasca cu atât” – scrie in document.

Si raspunsul este evident “nu”: Reichul nu trebuie sa se multumeasca doar cu petrolul si grânele. Si acest lucru ar insemna aplicarea unor masuri de tip colonial, masuri care nu vor gasi impotrivire deoarece “populatia României nu este una ambitioasa si (…) se multumeste cu astâmpararea foamei in loc sa se straduiasca sa isi asigure toate cele necesare. Religiozitatea moarta a bisericii ortodoxe ii intareste in aceasta atitudine”.

“Metodele coloniale” se refera la inlocuirea micilor proprietati taranesti cu mari mosii administrate de germani, trebuie formate “armate” de muncitori care sa fie pusi la munca pentru a face drumuri si a munci in industriile ce necesita forta de munca bruta si care vor fi transferate din Germania. In acelasi timp, zona Transilvaniei urma sa primeasca statutul de district german.

“De asemenea grupul etnic german ofera o rezerva necesara de oameni cunoscatori ai tarii care sa fie folositi pentru rezolvarea problemelor de cealaltă parte a Carpatilor”, se mai arata in document.
Finalul este extrem de interesant: “Printr-o politica româneasca bazata pe realitati (…) fiecare va primi ceea ce i se cuvine: masele capabile de dezvoltare, o mai buna supraveghere si alimentare ca pâna acum, germanii vor primi conducerea in ceea ce priveste interesele Reichului si foloasele cuvenite pentru contributia si responsabilitatea lor politico-militara, fortele vrednice de origine româneasca vor primi participarea la guvernare si administrare, conducerea productiei si a comertului.”

Care din aceste teme prezentate la 1940 ne este necunoscuta astazi? Ca se incearca o separare, deocamdata culturala si economica, intre Transilavia si restul tarii, se stie. Ca se insista pentru confiscarea pamânturilor pe care proprietarii români nu le pot lucra, iarasi este o tema veche de câtiva ani. Mai noua este abordarea “armatelor de muncitori” care sa fie pusi la munca, in loc sa leneveasca. Conducatorii germani ai României? Afaceristi si politicieni care indeplinesc toate solicitarile UE si, ca recompensa, au primit afaceri grase si mandate de parlamentar? Tratarea tarii ca o colonie? Toate acestea se intâmpla!

Documentul (care poate fi citit integral pe http://trenduri.blogspot.ro/) a aparut prin 2011, insa a fost discutat doar pe Internet.