Boschetarii, gunoiul si Codul Penal…

In Romania, pana si gunoiul pe care-l arunci la cos are proprietar si nu poate nimeni sa scotoceasca in tomberon fara sa incalce cateva paragrafe din Codul Penal. Caci, in inteligenta sa, legiuitorul a decis ca gunoiul din ghena apartine firmei de salubritate si, daca doresti sa cauti sticle, borcane sau fier vechi, poti sa-ti pui pofta in cui.

Tot in Romania, o seama de oameni cu venituri de mizerie, supravietuiesc scotocind prin gunoaie. Sunt cei numiti din varful buzelor de intelectualii subtiri “trantorii care traiesc din ajutoarele sociale”. “Trantorii” astia ar lucra si ei pe un salariu, dar ori nu-i angajeaza nimeni, ori nu exista locuri de munca. Si isi carpesc viata cu sticle, fier vechi, pet-uri si ce mai gasesc prin gunoaie.

Doar ca, dupa cum spuneam, legea nu este de partea lor. Pentru ca, in conformitate cu legislatia romaneasca, ceea ce fac ei este furt: ei fura averea firmelor de salubritate. Care, evident, isi scot banii de la locatarii care platesc taxe de salubrizare; dar de ce sa se multumeasca numai cu atat?

Asa ca au facut lobby si au castigat proprietatea asupra gunoiului din ghene. Si se lupta cu boschetarii pentru fierul vechi si cutiile de aluminiu.

Uneori, legea se uita in cealalta parte si-i lasa pe amarati sa castige si ei o bucata de paine. Alteori, insa, legea se baga in seama:

Poliţiştii din localitatea Tg. Ocna au depistat la data de 6 august a.c., un bărbat de 34 de ani, din comuna Buciumi, care efectua activitati de colectare fier vechi fără a fi autorizat în acest sens.
Faţă de cel în cauză s-a luat măsura sancţionării contravenţionale, conform Legii 12/1990, şi s-a dispus confiscarea cantităţi de 840 kg. fier vechi.

4 COMENTARII

 1. la 840 kg de fier gasite la persoana respectiva, greu de crezut ca era un boschetar care aduna fier din gunoaie.
  am vazut oameni saraci care veneau la centre de reciclare cu sacosa in care adunasera ceva fier sau aluminiu.
  am vazut carute mergand prin sate sa adune tabla, aragaze, etc…
  am vazut oameni venind cu sacul/sacii de pet-uri de aluminiu sau plastic.

  la 840 kg de fier confiscate, persoana respectiva nu era unul dintre acestia.

  dar poate ai putea continua subiectul vorbind despre gunoiul pe care il lasa in urma unii care desfac tomberoanele acelea colorate special pentru reciclare.
  sau poate despre faptul ca nu mai exista (sau nu stiu eu) centre de reciclare a hartiei.

  da, stiu ca nu iti fac eu politica editoriala, dar poate si tu poti da exemple mai bune decat amaratul caruia i-au fost confiscate 840 kg de fier vechi.