Unii teroristi, altii, doar extremisti

A trecut aproape neobservat un episod tragic petrecut in West Bank – teritoriu ocupat de Israel – in care extremisti evrei au incendiat casa unui localnic provocând moartea unui copil de 18 luni si, ulterior, din cauza ranilor, si a tatalui acestuia.

Banuiti ar fi colonistii evrei, insa, asa cum spunea cineva, atunci când arabii pun o bomba, este „act terorist” iar când israelienii dau foc la o casa, este doar un „act regretabil al extremistilor”.
Dublul discurs impiedica ajungerea la un acord si, probabil, nici nu se doreste un acord deoarece actualul „status – quo” al zonei este extrem de convenabil politicienilor israelieni. Practic, urmând exemplul american, Netanyahu guverneaza pe baza fricii.

Populatiei ii este cultivata, cu grija, frica de terorismul palestinian, in vreme ce negocierile de pace sunt deliberat sabotate de partea israeliana.

Sa ne amintim ca masacrul din Gaza, de anul trecut, a fost posibil deoarece au fost ascunse o serie de fapte legate de cei trei adolescenti evrei ucisi de un palestinian. Practic, structurile de conducere israeliene cunosteau – a scris presa – ca asasinatul nu a fost coordonat de Hamas, ci a fost o initiativa personala.

In ciuda acestui fapt, autoritatile au dezlantuit un atac total asupra Fâsiei Gaza, ucigând peste 2.500 de persoane, majoritatea civili. Riscurile guvernarii pe baza de frica sunt mari. Si acest lucru se vede in Israel, unde extremismul ambelor parti este incurajat aproape oficial.

Ni se tot spune ca palestinienii sunt teroristi si trebuie luate masuri impotriva lor; insa, când este vorba despre extremistii israelieni, nu se face aproape nimic.

Asa s-a ajuns ca, de exemplu, un evreu ultraortodox sa injunghie cinci persoane la o parada gay sau ca liderul organizatiei Lehava – care militeaza violent impotriva relatiilor dintre evrei si arabi – sa declare ca toate bisericile crestine din Israel ar trebui sa dispara.

Sa notam ca, daca un european s-ar apuca sa spuna ca sinagogile de pe teritoriul UE ar trebui demolate, ar fi acuzat imediat de antisemitism si ar fi imediat condamnat pentru declaratii si scos din viata publica.

2 COMENTARII

  1. Stiu ca dai in foc foarte repede, asa ca imi asum riscurile. Societatea ebraica din Israel este extrem de complexa si de eterogena. E de o diversitate ale carei extreme nu au in comun decat limba si cetatenia. Tu vorbesti aici despre sionisti, despre evreii fundamentalisti, si daca am judeca Romania dupa violatorii din Vaslui sau dupa satenii – numerosi – care ii sustin, ar insemna ca aplicam niste etichete gresite atat intr-un caz, cat si in altul. Repet, e o treaba fosrte complicata in Israel, sunt lucuri pe care noi, romanii, efectiv nu le putem intelege din motve ce tin de cultura complet diferita. Ceea ce declar cu mana pe inima este ca nu vei gasi nicio localitate, in Israel, unde lumea sa sustina cu agresivitate chiar sapte animale, sapte violatori care au nenorocit o fata. Iar daca ei sunt inapoitai, zic de evrei, atunci noi ce suntem atunci ?