RTH si Theaterstock. Punctele comune

Pana acum cativa ani, in Bacau avea loc o manifestare artistica numita Romanian Top Hits, care costa cam 100.000 de euro pentru doua zile de spectacol. Manifestarea avea fanii si detractorii ei bine stabiliti; daca se apuca sa critice cineva costurile, calitatea spectacolului sau a artistilor ori alocarea fondurilor bugetare, imediat ii sareau in cap zeci de entuziasti: “Ce-ai, ma, nu vezi ce frumos este?! Nu vezi ca am fost pusi si noi pe harta?” Oficial, cam asta era scuza: Bacaul devenea “capitala muzicii romanesti”.

Anul acesta, Bacaul a gazduit Theaterstock, un festival al artelor spectacolului. Bugetul a fost mai mare – numai partea municipalitatii locale a fost de 1,8 milioane de lei, adica peste 400.000 de euro.
Organizarea nu a fost perfecta, au fost o multime de lucruri de criticat insa, iarasi loveste Sindromul Stockholm: orice critica, indiferent ca era sau nu indreptatita era primita cu acelasi refren: “Nu vedeti ce frumos este? Nu vedeti ca suntem si noi conectati, in sfarsit, la Cultura?”

In paranteza sa notam ca o buna parte din acesti nou-convertiti la arta dramatica au mari probleme cu numarul si localizarea cratimelor in cuvinte.

Mai amuzant este ca atat RTH cat si Theaterstock au fost considerate oportunitati de propaganda electorala. Primarul Bacaului aparea in publicul de la RTH si era prezentat pe scena, la festivalul de teatru, a fost prezent in public dar si pe sutele de invitatii gratuite care-i purtau semnatura si care au fost imprastiate prin oras.

Primarul a reusit, astfel, sa ia fata consilierilor locali fara mari eforturi.

In vreme ce consilierii locali au votat si rasvotat pentru a asigura finantarea festivalului, cu riscurile de imagine si legale aferente, sperand sa se rasfranga si asupra lor cate ceva din succesul manifestarii, primarul s-a multumit sa semneze invitatii, spre disperarea alesilor care au cerut socoteala organizatorilor pentru ca au lasat publicul sa intre la spectacole nu cu bilet, cum se stabilise, ci pe baza de ausweis-uri semnate de Stavarache.

1 COMENTARIU

  1. mie mi s-au parut de o calitate indoielnica, mai ales cele de la street art sau cum se cheama… circ… fara nici un pic de gust… nu stiu cum lumea s-a dat in vant dupa niste oameni costumati care sareau si aruncau flacari.. mare lucru.. distractie la fel de ieftina ca astea de la tembelizor… ma asteptam la ceva mai evoluat… ca sa nu mai amintim de erorile de organizare…