Verde intermitent

Exista, in oras, mai multe intersectii in care semaforul este verde intermitent pentru “la dreapta”. In multe cazuri, exista ori o singura banda atat pentru “inainte” cat si pentru “la dreapta”, ori, daca exista doua benzi, banda din dreapta este comuna.

Cu alte cuvinte, daca esti primul la semafor si vrei sa faci dreapta, esti norocos; daca insa, ai in fata pe cineva care merge inainte, trebuie sa astepti sa se faca verde si pentru el.

Cu toate acestea, am observat, in trafic, atat soferi cat si soferite care ii claxoneaza in draci pe cei care sunt pe prima banda si doresc sa mearga inainte.

Soferii si soferitele respective se uita numai la semaforul cu verde intermitent, nu se uita si la marcajul rutier care indica “inainte si la dreapta”. Nici nu-si pun problema ca acel “verde intermitent” pentru cine vrea sa faca dreapta este un privilegiu si nicidecum un drept absolut. Adica, li se da posibilitatea sa economiseasca timp, dar asta nu inseamna ca trebuie sa abuzeze, deoarece, oricum, trebuie sa dea prioritate pietonilor si masinilor care trec prin intersectie.

3 COMENTARII

  1. Mai este si specimenul care se incadreaza pentru inainte pe prima banda (acolo unde sunt mai multe benzi) desi marcajul este obligatoriu dreapta si atunci pe buna dreptate cei din spate claxoneaza. Si mai este si specimenul care face dreapta pe verde intermitent si nu-i acorda prioritate celui care face stanga din partea opusa pe verde plin.(vezi intersectia casa modei unde cei care vin de pe razboieni si fac dreapta pe intermitent au impresia ca daca cel din sens opus a facut stanga ar trebui sa-i acorde lui care a facut dreapta prioritate. Si mai sunt cazuri). Multumesc pentru articol ca am putut sa ma descarc prin acest mesaj.

  2. La cate lucrari sunt in derulare sau chiar abandonate si la cum arata strazile principale din Bacau, cine mai intelege cum sunt benzile?! Nu prea te mai intereseaza de regului si marcaje, ci mai mult cum sa eviti craterele si molozul sa nu-ti rupi masina in doua. Poate intr-un oras cu strazi fara gropi de santier, cu creanga de copac pe post de marcaj de atentionare, intr-un oras cu marcaje vizibile si corespunzatoare, iti mai arde sa urmezi regulile, sa fii mai calm, mai indulgent si mai civilizat. In aceasta perioada pur si simplu te lasa nervii…. Sper sa vina vremuri si mai bune.

  3. Teoretic asa este, insa probabil ca ai remarcat in Vest o trebusoara… statul la stop nu este motiv de galceava, de raliu samd. Plus ca nu vezi cocalari care-si baga rabla in fruntea coloanei, in mijlocul intersectiei. Asadar, daca toata lumea s-ar alinia corect pe cele doua benzi, si toata lumea ar pleca civilizat, nu ca la curse, probabil ca tensiunea asta din aer si nevoia de a te purta grobian ar dispare. Zic si eu. Oricum, atata vreme cat politistii arata ca niste clovni, nu e cazul sa speram…