Doua unitati de masura

Uniunea Europeana a cerut Rusiei sa elibereze imediat un ofiter estonian condamnat pentru spionaj, argumentând ca acesta ar fi fost rapit de pe teritoriul tarii sale si judecat intr-un tribunal rusesc in conditii discutabile.

Actiunea rusilor ar constitui, dupa cum a afirmat sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, o incalcare flagranta a dreptului international. Desi rusii sustin ca ofiterul a fost prins pe teritoriul rusesc, sa acceptam, de dragul discutiei, argumentele UE, si sa presupunem ca Eston Kohver ar fi fost rapit de agenti FSB din Estonia.

Ce avem in acest caz: un cetatean strain rapit din propria tara de un grup de oameni inarmati care au violat suveranitatea statului baltic; un tribunal care a judecat acest caz cu usile inchise si un proces in care acuzatul a fost lipsit de o reprezentare juridica adecvata.

Descrierea se potriveste perfect situatiei detinutilor de la Guantanamo.

Rapiti din tarile lor de serviciile secrete americane, intemnitati pe un teritoriu strain, fara posibilitatea de a avea asistenta juridica adecvata, detinutii sunt in inchisoare de ani de zile fara a fi adusi in fata unui tribunal.

Oficial, sunt suspecti de terorism, insa faptul ca nu sunt judecati nici dupa zece ani de la capturare ridica multe semne de intrebare. Conform “Patriotic Act”, suspectii de terorism nu au dreptul la un avocat.

Nu mai vorbim de torturile aplicate de serviciile secrete si care au iesit la iveala in ultima perioada.

Nu trebuie sa uitam nici faptul ca americanii au legi care le permit sa rapeasca persoane din alte tari pentru a fi intrerogate si judecate in SUA.

Despre toate acestea, UE nu a protestat. Uniunea colaboreaza in continuare foarte bine cu Statele Unite, desi exista o sumedenie de dovezi ca Washingtonul incalca dreptul international.

In aceste conditii, este dificil de spus daca Rusia a gresit sau nu când l-a rapit pe dl. Kohver (daca a facut-o).

Pentru ca daca vom condamna actiunea Rusiei, atunci va trebui sa judecam cu aceiasi masura si actiunile SUA.

Si nu e vorba doar de suspectii de terorism, sa nu uitam ca o seama de oameni de afaceri acuzati de fraude in SUA au fost rapiti din tarile in care se refugiasera pentru a fi judecati in SUA.