Ipocrizie si privatizare

Se stie ca planul de “salvare” al Greciei printr-un nou imprumut prevede obligarea tarii sa-si privatizeze activele cele mai profitabile pentru a crea un fond de circa 50 de miliarde de euro.
Planul, deja dezavuat de FMI, care a recomandat stergea a cel putin 35% din datoria Greciei, a fost pus in aplicare iar, in urma cu câteva zile, 14 din cele mai rentabile aeroporturi regionale au fost vândute cu ridicola suma de 1,23 miliarde de euro catre un consortiu german.

Pentru ca lucrurile sa fie si mai clare, consortiul Fraport, cumparatorul aeroporturilor grecesti, este detinut de Guvernul german. Autoritatile europene, care vegheaza de obicei pentru a preintâmpina eventualele conflicte de interese, au inchis ochii, spune economistul Jaques Sapir, care e de parere ca aceste privatizari ar fi avut sens doar daca ar fi fost insotite de angajamente ferme ale companiilor straine de a investi in Grecia, adica, de a injecta bani in economia tarii.

Trebuie sa ai ochelari de cal ca sa nu vezi ca planul “de salvare” nu va salva nimic. Statul grec, ramas fara activele care produceau bani, nu va avea de unde sa plateasca debitul imens. Economia va fi sufocata de conditiile impuse de creditori: cresteri de taxe si taieri de salarii si nu va avea ce bani sa verse la buget. Singurii care vor fi câstigat vor fi investitorii straini care vor prelua pe preturi de nimic activele grecesti.

Pe de alta parte ipocrizia este cât casa: ce privatizare este aceea in care o companie de stat este preluata de o alta companie de stat? Consortiul Fraport este detinut in proportie de 31,35% de catre landul german Hessa iar alte 20,02% din actiuni sunt controlate de Stadtwerke Frankfurt am Main Holding GmbH, companie de utilitati detinuta 100% de orasul Frankfurt pe Main.

Asadar, o firma detinuta in proportie de peste 51% de entitati publice a “privatizat” cele mai profitabile aeroporturi grecesti.

Dar, nimic nou sub soare: sa ne amintim ca si ENEL, companie cu actionariat de stat italian, sau CEZ, companie de stat ceha, au “privatizat” distributia de electricitate din România.