Nimic nou sub soare!

petr

In vara anului 1935, un cioban, Petrache Lupu, din localitatea Maglavit, anunta ca s-a intalnit cu Dumnezeu, care i-a si vorbit. A urmat, evident, o isterie nationala, un pelerinaj nebun al intregii Romanii la Maglavit, credinciosi si mai putin credinciosi vrand sa dea ochii cu cel care statuse la taifas cu “Batranul”.

In scurt timp s-a creat o adevarata industrie care scoatea bani frumosi din exploatarea acestei “minuni”. Preotul din localitate a monopolizat rapid tot ce insemna vanzare de cruciulite, brosuri si icoane; in complicitate cu un senator, aduna bani pentru a construi o biserica pe locul unde se petrecuse intalnire. Pentru ca banii donati de credinciosi erau atat de multi, nu mai erau numarati, ci doar cantariti. Primarul taxa carutasii care transportau pelerinii de la gara, etc.

In paralel, o parte a presei nu mai prididea cu lauda minunii si a celor care veneau in pelerinaj sau faceau donatii. Iar daca alte ziare se aratau critice fata de fenomen, presa care proslavea minunea le ataca in articole incat, ne povesteste Pamfil Seicaru, se ajunsese ca anumite ziare sa fie arse de credinciosi pentru criticile aduse fenomenului de la Maglavit.

Sa facem o pauza de trei sferturi de secol.

Ia uitati-va la “fenomenul” Arsenie Boca si la pelerinajele care se fac la mormantul sau, la industria creata si care ii exploateaza numele precum si la isteria media care promoveaza “minunile” ce se petrec la Prislop.

Nu s-a schimbat absolut nimic.