Cui foloseste toata nebunia asta?

Discutia despre refugiatii sirieni a atins cote ale absurdului de neimaginat. Desi, cum am mai spus, refugiatii nu vin spre Romania, pe retelele de socializare se manifesta un fenomen absolut fantastic: mii de romani imprastie nu doar mesaje de ura la adresa refugiatilor, ci si stiri absolut false menite sa induca opinia ca asistam la o invazie a unor musulmani insetati de sange.

armeBunaoara, clipul de mai sus a fost prezentat drept o stire despre un transport umanitar destinat refugiatilor si in care s-au gasit arme si munitii.

In realitate, este vorba despre un vapor incarcat in Turcia cu arme destinate rebelilor libieni, dupa cum se poate vedea in stirea originala.

Exemple de acest fel se gasesc cu duiumul zilele acestea pe facebook. Practic, s-a luat tot ce a insemnat revolta/rebeliune/agresiune a unor comunitati musulmane si s-a titrat de genul “Iata ce vor face musulmanii cand vor veni in Europa”.

Neprecizandu-se contextul sau data evenimentelor, se realizeaza o imensa manipulare a opiniilor, mai ales ca, sa nu ne ascundem dupa deget, romanii nu sunt cunoscuti chiar ca un popor super-inteligent. N-are rost sa va suparati pentru afirmatia asta, uitati-va la ultimele randuri de alegeri si va veti lamuri.

Cu numai cateva clickuri, oricine ar putea demola toate prostiile de genul celei de mai sus. Mie mi-a luat cinci minute sa gasesc stirea originala, fara sa stiu o boaba greceste: am intrat pe site-ul mentionat in watermarkul de pe video, am intrat pe google translate si am cautat cum se zice in greceste la “arme” si am introdus rezultatul in formularul de “search” de pe siteul de stiri. Am tradus, apoi, stirea tot cu google translate.

Revenind la problema, intrebarea care se pune este cui foloseste aceasta operatiune concertata de manipulare? Pentru ca operatiunea este prea bine organizata ca sa fie opera unor amatori sau a unor vigilenti singuratici.