Ce ne-a invatat criza refugiatilor

Propagandistii romani au folosit impotriva refugiatilor aceleasi mesaje pe care le utilizasera propagandistii englezi contra romanilor
Propagandistii romani au folosit impotriva refugiatilor aceleasi mesaje pe care le utilizasera propagandistii englezi contra romanilor
Propagandistii romani au folosit impotriva refugiatilor aceleasi mesaje pe care le utilizasera propagandistii englezi contra romanilor

1. Spatiul Schengen este o gluma. Proasta. Desi face parte din acest spatiu, Grecia nu a facut aproape nimic pentru a impiedica miile de refugiati sa intre in tara si, apoi, sa o paraseasca pentru a ajunge in UE. In mod similar, Ungaria a fost depasita de situatie.

2. Nu exista solidaritate europeana. Desi birocratilor de la Bruxelles le place sa aminteasca mereu de solidaritatea europeana, aceasta a fost distrusa de mult, de politica statelor mare care au abuzat de puterea lor pentru a le supune pe cele mici.

3. Xenofoboia nu a disparut. Alta idee draga liderilor UE, si anume ca prin crearea Uniunii, a disparut xenofobia, sau macar a fost adusa la un nivel minim, s-a dovedit a fi cat se poate de falsa. Europa este xenofoba. Si xenofobia este incurajata de liderii politici, pentru ca-i ajuta sa-si indeplineasca obiectivele.

4. Islamofobia e o consecinta a politicilor din ultimii ani. De zece ani ni se repeta intr-una ca musulman=terorist. SUA au folosit aceasta echivalenta pentru a-si justifica interventiile in Irak si Afganistan; ulterior statele europene care au intervenit in Orientul Mijlociu au procedat la fel. A fost extrem de usor pentru cei afalti in spatele campaniei anti-refugiati sa convinga lumea ca refugiati=potentiali teroristi.

5. Tarile mici invata sa se revolte. Exista o limita pentru toate si UE tocmai a invatat acest lucru. Intai tarile Grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) au spus clar si raspicat ca nu vor accepta impunerea de cote de refugiati. A urmat, apoi, in mod surprinzator, si Romania, care a anuntat acelasi lucru.

6. Ca si in cazul alegerilor, campaniile de propaganda bazate pe ura de pe retelele sociale sunt un succes. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa aduni filmuletele postate in ultimii zece ani si sa le prezinti ca fiind de actualitate, sa rescrii stirile modificandu-le prin punctele esentiale si sa falsifici meme-uri sau chiar interviuri. Aproape nimeni nu va verifica daca ceea ce publici este real; toata lumea va inghiti propaganda.

7. Logica nu are nici o valoare. In principiu, refugiatii au fugit de razboi pentru a nu fi ucisi de fortele guvernamentale, de rebeli sau de jihadisti. Concluzia a fost, deci, ca vor veni peste noi sa ne ucida. Logica? Mai da-o dracului!