Ruptura dintre cler si credinciosi

aa

“Nu faceti casa Tatalui Meu casa de negustorie” ( Ioan 2:16 )

Am citat fragmentul de mai sus, luat din Noul Testament, unui distins domn, mare aparator al ortodoxismului, fost candidat la Parlamentul European. Mi-a sters comentariul si m-a facut ateu. In principiu, este o imagine destul de clara a modului in care se poarta dialogul intre cei care critica atitudinea hedonista a clerului si cei care apara slujitorii Bisericii de “manipularile” mass-media si de “atacurile” ateilor.

Apologetii BOR sustin ca Biserica nu trebuie criticata, ca trebuie respectata; ca, da, mai exista cativa preoti care calca pe alaturi, dar nu sunt o problema si ca toate articolele din presa la adresa coruptiei care domneste in cadrul clerului ortodox sunt doar o inventie, o manipulare a unor forte antiromanesti.

Din realitatea imaginara in care se refugiaza, distinsii aparatori ai Ortodoxiei refuza sa vada ceea ce se intampla in lumea reala. Resping orice informatie, orice idee care le contrazice viziunea. Din turnul lor de fildes ei vad doar credinciosii cum se duc disciplinati la Biserica.

Realitatea este ca iubirea de arginti a clerului a depasit orice limita. Si nu e vorba de preoti, cat de superiorii lor care le cer neincetat cat mai multi bani. BOR s-a transformat intr-o industrie; asta nu e o noutate. Doar ca, pe langa bani, BOR ne vrea si sufletele; doreste sa i ne supunem neconditionat, fara sa punem intrebari. In caz contrar, suntem vanduti dusmanilor.

Eu, unul, m-am saturat de cate mi s-au povestit. M-am saturat sa aud de vreun IPS cum isi schimba limuzinele de cateva ori pe an, de sacii cu bani adunati de preoti si care sunt impartiti dupa rang, de schimbarile din parohii dictate pe considerentul “cine plateste mai mult” sau pentru a-i pedepsi pe cei care nu au cotizat corespunzator.

Las la o parte ceea ce se intampla in scoli, amestecul in programele scolare si alte poveste de acest gen.

Din pacate, lumea a inceput sa se teama de preoti. Si nu pentru ca ar fi vorba de mantuirea sufletului, ci pentru ca oamenilor le este frica sa nu li se ceara din nou bani.

Bani, bani, bani. La atat se rezuma apelul la credinta al BOR. Biserica vrea cat mai multi bani si-i vrea prin orice mijloace. La ce-i trebuie atatia bani? Oficial, ni se scot ochii cu cateva actiuni de binefacere. Daca le aduni, o sa vezi ca exista ONG-uri cu mai putine fonduri care fac mult mai mult decat Biserica.

Cert este un lucru: vor exista consecinte!

Se uita prea des ca a existat un Martin Luther care a cutremurat Biserica Catolica.

Credinciosii vad si nu uita. Da, ei mai vin inca la biserica. Dar numarul lor se micsoreaza. Si incep sa se impotriveasca exceselor BOR.

2 COMENTARII