Cine a provocat valul de refugiati

Miile de refugiati musulmani care se revarsa in Europa sunt efectul politicii europene de reimpartirea a sferelor de influenta. Occidentul nu este la primul val, imediat dupa caderea comunismului, est-europenii navalind, pentru un trai mai bun, in tarile din vest.

Au urmat valurile de refugiati/imigranti din fosta Iugoslavie, Kosovo, Ucraina. Pe masura ce politica europeana redesena granitele si impingea interesele UE in zonele care apartinusera, traditional, URSS/Rusiei ori care erau nealiniate, populatia din acele zone isi parasea caminele de frica sau pentru a-si crea un viitor mai bun.

Când interesele europene au trecut pe celalalt mal al Mediteranei, au inceput sa se produca si in Africa si Orientul Mijlociu aceleasi efecte. “Primavara Araba”, realizata in colaborare cu SUA a deschis Cutia Pandorei.

Insurgentii finantati copios de SUA, Franta si Anglia au inceput sa lupte, alaturi de jihadisti impotriva trupelor guvernamentale, rezultatul fiind sute de mii de morti din rândul civililor, distrugerea economiilor tarilor respective si milioane de refugiati.

Care au ajuns, la inceput, in tarile din jur. Cu exceptii: Israelul sau Arabia Saudita care nu vor sa auda de refugiati. iar dupa ce tarile din jurul Siriei, de exemplu, n-au mai putut primi alti refugiati, acestia au inceput sa fie indrumati spre Europa.

Li s-a spus ca Germania ii asteapta cu bratele deschise si au traversat Marea Mediterana pentru a ajunge in Grecia, unde nu au intâmpinat mari dificultati in a se imbarca in autobuze catre granita.
Este foarte posibil ca valul de imigranti din Orient sa fie regizat; asta nu inseamna, insa, ca acestia nu trebuie tratati ca oameni, fiind victimele unui conflict pe care nu l-au dorit si al unui joc de interese care ii depasesc.

Problema este ca, chiar daca ar inceta luptele in Siria, exodul refugiatilor nu s-ar sfârsi. Tara se afla intr-o situatie dramatica, cu orasele distruse si economia la pamânt. Instalarea unui guvern pro-occidental nu va remedia problema deoarece, stim cu totii ce se intâmpla in aceste situatii: companiile vestice se vor conecta la resurse iar tara nu isi va reveni.