Visul european, distrus de saracie

Putem vorbi despre problemele politice ale Uniunii Europene, despre deficitul de democratie, despre renuntarea la suveranitate si despre multe alte probleme ale proiectului european, dar, inainte de acestea, exista o problema mai importanta decât toate: cea a saraciei.

Aproape un sfert din locuitorii Uniunii Europene se afla sub pragul saraciei, conform unei analize a organizatiei OXFAM International, facuta publica in urma cu cateva zile. 123 de milioane de locuitori nu pot face fata efectelor crizei financiare.

Raportul OXFAM, intitulat „O Europa in serviciul majoritatii, nu doar a unei elite”, concluzioneaza ca inegalitatile in crestere pun piedici luptei contra saraciei. Intre 2009 si 2013, numarul europenilor care nu-si pot achita factura la incalzire sau care nu pot face fata unor cheltuieli neprevazute a crescut de la 7,5 la 50 de milioane.

In Bruxelles, 40 la suta din tinerii cu vârsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani traiesc sub pragul saraciei, procent considerat „alarmant” de OXFAM. In Olanda, un copil din noua, adica in jur de 380.000, traiesc in saracie.

In acelasi timp, in UE, sectorul produselor de lux a cunoscut o crestere de 28% intre 2010 si 2013. Uniunea numara 342 de miliardari care detin o avere evaluata la 1.500 de miliarde de dolari. Cei mai bogati 1% dintre europeni detin 31% din bogatia Uniunii, in vreme ce 40% din cei mai saraci cetateni detin doar 1% din bogatie.

Fata de aceasta situatie, OXFAM are mai multe recomandari. Intre acestea, intarirea democratiei institutionale, investitiile in serviciile publice, garantarea unor salarii decente, justitie fiscala: introducerea de regimuri fiscale progresive in toate tarile UE.

Desigur, aceste recomandari vor ramâne doar la nivelul de deziderat; dogma neoliberala facând, in continuare, victime.