Acesti nebuni care ne educa

A inceput un nou an scolar, au inceput problemele. Asta este deja un pleonasm.

Stiti care este cea mai mare problema a invatamantului romanesc? Nu manualele, programa, scolile sau bugetul. Profesorii!

Toate cele enumerate mai sus se pot modifica, se pot schimba, suci, modela. Profesorii, nu.

Foarte greu il poti determina pe un cadru didactic sa-si schimbe metoda pedagogica dar, cel mai greu, este atunci cand profesorul respectiv este dus. Dus rau cu pluta.

Asta nu e o gluma. Invatamantul este un mediu dificil, si, nu putini clacheaza. Problema este ca, atunci cand un profesor o ia pe aratura, este imposibil sa fie indepartat si ramane in sistem chinuind copiii. Pentru ca stim cum se fac controalele psihologice si stim ca e foarte greu de diagnostica si de acceptat un astfel de diagnostic.

Anul trecut, de exemplu, un cadru didactic de la o scoala din oras a fost internat la “glumeti” dupa ce se apucase sa le dicteze copiilor povesti horror cu personaje din scoala. A stat cateva luni si a revenit la catedra. Dar acesta este doar unul dintre exemple.

Ce se poate face in aceste cazuri? Cum spuneam, mai nimic. De ce? Uneori din comoditate, alteori pentru a nu-i lua painea de la gura si, de cele mai multe ori, pentru ca e extrem de dificil sa-l trimiti in fata comisiei de examinare.

Rezultatul este ca avem la clase profesori cu mania persecutiei ori cu tulburare obsesiv – compulsiva. Asta in cel mai bun caz.

Dionisie