Hai sa nu mai fim ipocriti!

O parte a liderilor politici au gasit de cuviinta sa-l atace pe premierul Victor Ponta pe motiv ca este cercetat si trimis in judecata pentru niste fapte penale. Drept urmare, zic ei, ar fi bine ca prim ministrul sa demisioneze pentru ca asa li se pare moral domnilor respectivi.

Problema moralitatii in politica româneasca ar fi de râs daca nu ar fi de plâns. Toti politicienii le cer celorlalti sa fie morali dar ei se straduiesc din rasputeri sa scape de aceasta eticheta:
politicanul român cere ca rivalul sau sa fie cinstit, familist si devreme acasa, in vreme ce el, cel care clameaza moralitatea, isi baga mâinile pâna la cot in banii statului si-i cheltuieste cu amanta.
Revenind la idee, Ponta este judecat. Dar cei care-i cer demisia au cerut-o si celorlalti care au fost in aceeasi ipostaza?

Basescu a fost inculpat in dosarul “Flota” pâna in ultima zi de campanie electorala si asta nu l-a impiedicat sa candideze la presedintie. Ba, cât a fost presedinte, tot inculpat putem spune ca a fost, chiar daca procesul a fost suspendat ca urmare a intrarii in vigoare a imunitatii prezidentiale. Iohannis, la fel: a fost inculpat pâna la câteva saptamâni dupa ce a câstigat mandatul prezidential, intr-un dosar de incompatibilitate. Cei care-i cer, astazi, demisia lui Ponta nu i-au cerut-o nici lui Basescu si nici lui Iohannis.

Ba, mai mult, liderii politici ai celor care cer demisia premierului sunt si ei amenintati cu niste dosare penale care, zice lumea, stau, momentan, ascunse bine in sertare. Nici posibilul inlocuitor al lui Ponta, propus de aceiasi moralisti nu sta prea bine, si el fiind cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Asadar, in concluzie, demisia lui Ponta accept sa o ceara cei care au dat dovada, pâna acum, de cea mai inalta moralitate in politica, de cei care nu au fost cercetati penal si care, in general, pot fi, oricând modele demne de urmat de catre oricine. Tare-mi pare, insa, ca nu vom gasi in toata tara un astfel de om.