Mutarea Americii ar putea fi in Ucraina

Luate prin surprindere de interventia Rusiei in Orientul Mijlociu, SUA se gandesc la o riposta pe masura. Nu va dura mult si administratia americana va ajunge la concluzia ca raspunsul este Ucraina.

Din punct de vedere administrativ, Ucraina este un haos. Fara sprijinul occidental, tara ar fi fost in colaps. Chiar si asa, dezamagirea cetatenilor fata de guvern creste in fiecare zi, iarna se apropie iar somajul si preturile au ajuns la niveluri astronomice. Nu in ultimul rand, exista in tara numeroase grupari paramilitare inarmate care au propria lor agenda si care pot oricand sa decida ca actualul guvern nu-i mai reprezinta.

O scanteie care sa produca explozia in Ucraina este foarte usor de produs. Mai ales ca exista, in continuare resentimente fata de cedarea regiunilor din Est, care, in urma confruntarilor, vor beneficia de o anumita autonomie.

Ar fi foarte usor, deci, sa se reaprinda conflictul cu separatistii. Ar fi, evident, o noua criza umanitara, dar si o provocare pe masura pentru Rusia. Daca fortele guvernamentale si batalioanele de “voluntari” ar ataca din nou Estul, Rusia ar fi nevoita sa intervina din nou, caz in care lucrurile se pot complica. Va urma, probabil, o alta campanie agresiva de presa in care se va denunta, din nou, “imperialismul rusesc” si se vor zdrangani, iarasi, armele tarilor – satelit ale Washingtonului din Estul Europei.

Desigur, ca in orice scenariu, evolutia nu va fi neaparat cea sperata de autori. Pentru ca extremismul de dreapta care a prins aripi in Ucraina este contrabalansat de un nationalism care este alimentat din exterior. Cel rusesc deja s-a transformat in razboi civil; nu trebuie sa uitam ca Ucraina este un stat multinational, un fel de “Imperiu Austro-Ungar” al secolului XXI, care inglobeaza teritorii care nu i-au apartinut niciodata. Si vorbim de sudul Basarabiei, de nordul Bucovinei, de Transcarpatia, de regiunile poloneze. De Crimeea nu are rost sa mai discutam.

Odata rostogolit, bulgarele nationalismului va fi foarte greu de oprit.