Arme pentru tot poporul!

Exista si in România un curent de opinie al celor care se pronunta pentru liberalizarea regimului armelor, astfel incât oricine sa poata detine arme cu glont, dupa modelul american. Sistematic, discutia despre schimbarea legislatiei revine in atentie pe diferite forumuri de Internet, motivul principal fiind protectia cetatenilor in fata raufacatorilor.

Principalul contra-argument este, aproape de fiecare data, cel ca, daca s-ar vedea cu armele in mâini, românii le-ar folosi, mai degraba, sa-si rezolve disputele personale, impuscânu-si vecinii, prietenii de pahar care-i contrazic pe teme fotbalistice sau pe soferii care le taie fata.

Acest argument este demn de luat in seama, mai ales ca, daca tot ni se baga in fata modelul american, o statistica facuta publica de FBI ne ofera o viziune extrem de interesanta a fenomenului. Fara indoiala, exista putini români care sa nu fi auzit de cazurile in care politistii americani au impuscat mortal diferiti cetateni ori de psihopatii care au pus mâna pe arme si au impuscat oameni pe strada sau in scoli.

Totusi, conform raportului “Crime in the U.S., 2014” realizat de FBI, cele mai multe omucideri cu arme de foc au avut ca motiv o banala cearta. Numarul celor ucisi cu arme de foc in urma unor dispute (deci nu ca urmare a comiterii unor infractiuni) a fost, anul trecut, de 1759, mult mai mare decât al celor omorâti in urma violentelor intre bande – 667, sau a celor ucisi in traficul de droguri – 298.

Intre cauzele disputelor finalizate tragic se numara certuri pe tema curselor de masini radio-comandate, pe tema bomboanelor, a mostenirilor sau din cauza certurilor in trafic.

In acelasi timp, numarul cazurilor de omucidere justificata cu arme de foc de catre cetateni a fost de doar 277.

Rezulta destul de clar faptul ca argumentul cum ca armele de foc sunt bune pentru aparare este batut de argumentul care spune ca armele de foc ajunse in mâna unor cetateni cu capsa pusa produc tragedii.

La câta violenta este in traficul din România, ultimul lucru de care este nevoie sunt armele de foc disponibile pentru toti soferii frustrati si peste masura de agresivi.