18 ianuarie 2025

…nici munca fara pâine

Patronii bacauani se plâng ca nu reusesc sa gaseasca angajati si acuza somerii ca, in loc sa se angajeze, prefera sa stea acasa, pe banii sttaului. Prin urmare, zic patronii, ar fi bine ca statul sa reduca perioada de acordare a ajutoarelor, pentru a-i forta pe someri sa se angajeze.

Ideea asta cu somerii care prefera sa stea degeaba pe banii statului nu este noua si nici macar originala.

Este scoasa la inaintare de fiecare data de patronii cu arici la buzunare si cu imaginatie lipsa si care cred ca profitul se face neplatind salariatii.

Pentru ca principalul motiv pentru care lumea nu da navala la locurile de munca este ca sunt platite execrabil. Nu prost, retineti. La un loc de munca prost platit s-ar mai duce lumea, dar, la un job la care mai vii cu bani de acasa, nu se duce nimeni.

Degeaba se plâng patronii; nu somerul e vinovat pentru ca firma nu-si gaseste muncitori care sa lucreze pe gratis; iar solutia, evident, nu este sa se aplice solutii pentru fortarea cetatenilor sa presteze o munca pentru care nu sunt platiti corespunzator.

Sa nu uitam ca judetul Bacau este judetul cu cel mai mic salariu din tara. Nu e de mirare ca lumea nu se ingramadeste sa accepte ofertele de lucru scoase la inaintare.

Câta vreme salariul oferit va fi minim iar cerintele postului – maxime, nu vor avea angajati buni. Este una din regulile de baza ale pietei. Relatiile dintre cerere si oferta sunt fundamentul Capitalismului. Nu poti sa fi capitalist doar când ceri de la salariat sa munceasca iar când este vorba sa-l platesti, sa te transformi in socialist.

Da, toata lumea se plânge de calitatea angajatilor, ca nu sunt priceputi, ca nu muncesc, ca fura. Cum spuneam, cerere si oferta: vrei lucratori ieftini, asta primesti.

Daca vrei meseriasi priceputi, care sa faca o munca de calitate, care sa nu chiuleasca si care sa nu fure, atunci trebuie sa investesti in forta de munca.

Ia sa ne uitam la românii care muncesc in strainatate. Tot din România au plecat si tot cam aceeasi calitate umana sunt. Doar ca “dincolo”, unde se simte la buzunar salariul, stiu sa munceasca.

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri