Votul prin corespondenta?

Propunerea legislativa privind votul prin corespondenta este un nou exemplu de lupta politica de dragul luptei si nu al rezultatelor. Ca sa fim clari inca de la inceput, sa precizam ca votul cetatenilor din afara granitelor este o exceptie si nu o regula, la nivel mondial.

In România, insa, diaspora este o sperietoare pentru orice formatiune politica deoarece a fost folosita cu succes in câteva batalii electorale. Atât voturile celor din afara tarii cât si voturile celor din tara, impresionati de faptul ca diaspora era “impiedicata” sa voteze, au contribuit la schimbarea structurii politice in România.

Din acest motiv, partidele politice se tem de votantii din strainatate mai mult decât de cei din tara si incearca sa nu-i supere. De aici si intrecerea socialista pentru votul prin corespondenta: orice politician sanatos la cap stie ca a da posibilitatea diasporei sa voteze inseamna sa-si bata cuie in talpa deoarece alegatorii din strainatate voteaza emotional, câta vreme alegerile facute de ei nu-i afecteaza direct. Iar emotiile sunt un instrument excelent pentru manipulare.

Dar s-a intrat intr-un cerc vicios: diaspora cere sa poata vota iar liderii politici, pentru a nu lasa impresia ca se tem de votul românilor din strainatate, sustin ideea de vot prin corespondenta.
Când este vorba despre votul celor din afara tarii, toata lumea da ca exemplu Statele Unite, ai caror cetateni au posibilitatea sa voteze prin posta in alegerile prezidentiale.

Ceea ce nu se spune, insa, despre votul prin corespondenta american, este ca nu toti cetatenii SUA care locuiesc in afara tarii au dreptul sa si beneficieze de acesta; ci numai cei care accepta sa plateasca taxe si impozite catre statul american, chiar daca nu locuiesc pe teritoriul SUA. Cu alte cuvinte, cetatenii americani care s-au stabilit, de exemplu, in Anglia, pot vota la alegerile din SUA doar daca, pe lânga impozitele platite in Anglia, mai platesc un rând de impozite pe venit si la bugetul Statelor Unite.

Intrebare: ar accepta cetatenii români din diaspora sa plateasca inca un rând de impozite catre statul român pentru a putea vota prin corespondenta?
Razvan Bibire