Cine vreti sa fie de vina?

Doi tineri au murit intr-un cumplit accident de circulatie, in week-endul care tocmai a trecut. El, soferul cu BMW luat de o luna, avea 21 de ani. Ea urma sa implineasca 18 ani pe 3 noiembrie.

El conducea masina cu viteza – circa 100km/h au spus martorii. Noapte, intuneric, intr-un sat a intrat in depasire si s-a izbit de o caruta nesemnalizata.

Si de aici incep interminabilele discutii romanesti. Cine e de vina pentru tragedie? Cine poarta raspunderea faptului ca s-au pierdut doua vieti omenesti? Putea fi evitat acidentul? Cum?

Interminabilul sir de “daca” intra in actiune:

– Daca drumul era iluminat;

– Daca era semnalizata caruta;

– Daca pe drum nu circula caruta;

– Daca masina nu avea viteza;

– Daca soferul conducea atent…

Am vazut o sumedenie de opinii referitoare la acest caz. De la implacabila “Asa a fost soarta, n-ai ce-i face!”, pana la blesteme la adresa tanarului care, in inconstienta sa, a luat o viata. Au existat voci care au cerut socoteala politistilor: de ce nu au patrulat pe drum? Ori, ce cauta carute pe drumuri intr-o tara din UE?

Prea putine voci am auzit sa spuna ceva despre conduita preventiva la volan…

Carute in Romania vor fi in continuare. Pentru ca, din pacate, asta e realitatea economica. Carutasi care sa nu aprinda un felinar or sa existe, asa cum exista soferi care se urca bauti la volan, in ciuda tuturor campaniilor care se fac.

Dar, o caruta, chiar si nesemnalizata, poate fi evitata. Cu conditia ca masina sa aiba o viteza adaptata conditiilor: noapte, intuneric, drum prin sate. La 100 la ora nu poti evita. Dar la 40-50 km/h, cu siguranta.

1 COMENTARIU