duminică, decembrie 15, 2024

Punctul 10 al Proclamatiei de la Timisoara

S-a redeschis problema episodului „iunie 1990″ intr-un mod autentic românesc: in parte pentru a masca scandalul Udrea, in parte pentru ca unii sa se poata rafui cu fostii. Aproape nimeni nu doreste sa se afle ce s-a intâmplat atunci in Piata Universitatii, pentru ca, inainte de violentele din 13-15 iunie au fost alte violente, de care nu mai vorbeste nimeni.

Dar, daca tot am deschis discutia, nu putem vorbi de Piata Universitatii fara sa vorbim de celebrul punct 8 al Proclamatiei de la Timisoara, punct fetisizat la maxim de o anumita parte a esichierului politic, si care solicita sa se interzica pentru o perioada de trei legislaturi consecutive a candidaturilor fostilor activisti si securisti.

Este interesant ca dintre toate cele 13 puncte ale proclamatiei adoptate in 11 martie 1990, doar punctul opt a fost adus in atentia publica si sustinut de intelectualii si politicienii de dreapta si folosit continuu in campaniile electorale si in dezbaterile publice.

Pentru ca, de exemplu, ar fi fost interesant de vazut cum ar fi reactionat sustinatorii punctului opt daca li s-ar fi adus la cunostinta punctul doi – care denunta invrajbirea claselor si categoriilor sociale. Sau punctul noua, care solicita investitii urgente in domeniul asistentei medicale.

Dar cel mai relevant pentru discutie este punctul 10, care incepe cam asa: „Desi militam pentru reeuropenizarea României, nu dorim copierea sistemelor capitaliste occidentale, care isi au neajunsurile si inechitatile lor”.

In continuare, se vorbeste despre necesitatea „pluralismului economic” prin privatizarea intreprinderilor catre salariati.

„Consideram constructiva ideea, mai radicala, a privatizarii prin improprietarirea tuturor lucratorilor unei intreprinderi cu un numar egal de actiuni, statul urmând sa pastreze numai acel procent de fonduri care sa-i asigure controlul activitatii”.

Ironia sortii face ca proclamatia sa fi fost folosita ca argument chiar de acele forte politice care au invrajbit categoriile sociale una impotriva alteia (sa ne amintim vremurile când Guvernul Boc declara vinovati pentru situatia tarii pe rând politistii, militarii, profesorii sau medicii) ori au taiat fondurile destinate asistentei medicale. Despre maniera in care s-a privatizat economia nationala, nu mai are rost sa vorbim…

Răzvan Bibire este licențiat în marketing și dispune de o experiență de peste 25 de ani în media. De-a lungul carierei sale, a acoperit subiecte sociale, politice și economice, atât în media locală, cât și în cea națională. În paralel, a creat și dezvoltat blogul „Contrasens”, care se bucură de o vechime de aproape 20 de ani.

Alte titluri