Nota de plata

Marile tragedii nasc solidaritate. Cam asta se intampla, astazi, in Romania, unde “dolce farnientele” poporului a fost intrerupt brusc.

Dintr-o data, romanii si-au dat seama ca au nevoie de spitale, de doctori, de servicii de urgenta, de respectarea legii, de sange, de … de foarte multe.

Nu vreau sa fiu rau, dar acum cinci ani cand FMI si Guvernul inchideau spitalele, unde erati? Cumva printre cei care faceau misto de putinii oameni iesiti in strada ca sa protesteze? Sau printre cei care postau mascari la adresa lor din vreun subsol de sediu de partid?

Nu vreau sa politizez problema; vad ca, in general, romanii nu o fac. Politicienii tac intelept si-i lasa pe cativa jurnalisti mai slabi de inger sa testeze reactia multimii.

Pentru ca problema nu este politica. E o problema care transcede politicianismul. este despre viitor si despre ce dorim sa facem cu societatea asta.

Si trebuie sa ne hotaram o data pentru totdeauna ce vrem: stat minimalist, cu impozite putine si mici si fara reglementari ori stat functional, la care sa platim impozite pe masura dar care sa controleze strict tot ceea ce misca.

Pentru ca, noi vrem, pe de o parte ca statul sa nu se implice, sa ne mai lase in pace cu reglementarile, avizele, controalele si taxele, iar, pe de alta parte, cand se intampla o tragedie, ne intrebam unde e statul care trebuia sa ne apere.

Exemplul cel mai bun este comparatia cu tragedia de la maternitatea Giulesti. Acolo statul a desfiintat posturi, a taiat costuri dar de condamnat a fost condamnat personalul. Ca, ne spune Justitia, trebuia sa aiba grija, sa respecte normele.

In cazul de la Clubul Colectiv, exista voci care dau vina pe stat, ca nu a controlat. Dar pana la control, ce facem, uitam de proprietar? De cel care trebuia sa respecte legislatia si nu a facut-o?

Ar fi extraordinar daca din aceasta tragedie s-ar naste ceva. Pentru ca e clar ca trebuie schimbate lucrurile. Trebuie sa schimbam paradigma. Sa lasam dogmele si sa gandim liber ce vrem si ce trebuie sa facem. Pentru ca astfel de tragedii sa nu se repete. Pentru ca lucrurile sa intre intr-un normal in tara asta.

O tara in care toti aratam cu degetul spre politicieni si-a acuzam ca ne conduc prost, dar in care, cand e vorba sa respectam legile, o dam cotita. Cei de la Colectiv nu au murit pentru ca nu existau legi care sa-i apere. Au murit pentru ca legile alea nu au fost respectate.

1 COMENTARIU