Despre o viziune cel putin ciudata asupra democratiei

2-16

Inainte sa va felicitati si sa va bateti pe spate pentru succesul mitigului din Bacau, ar trebui sa cititi randurile de mai jos:

Am venit cu sentimente amestecate de la manifestatie. Pe de o parte m-am speriat: atatia tineri care sa ceara nu doar dizolvarea Parlamentului, ci si desfiintarea sa ca institutie e un semnal al naibii de prost pentru perceptia democratiei in tara asta. Pentru ca, in afara de “Jos Parlamentul”, scandare absolut noua in peisajul mitingistic national, au fost vorbitori care au spus ca nu ne mai trebuie aceasta institutie, trebuie sa ne descurcam fara ea. Altii au cerut ANAF-ului sa confiste imediat toate averile coruptilor, ca stiu ei ca sunt sechestrate de procurori. bate vant de totalitarism prin tara si, desi clameaza democratia, strada vrea, de fapt, o dictatura.

Pe de alta parte am vazut multe figuri politice care incercau sa se bage in fata. Am vazut oameni de la PMP, de exemplu, care au incercat sa puna mana pe portavoce si care nu aveau nici o jena sa se afiseze pe scarile Prefecturii. Am vazut si infiltratii care dirijau scandarile si care directionau zona spre care sa meaarga cu sloganurile. Cand incepeau unii sa strige “Jos Stavarache”, se gaseau imediat altii care strigau “Jos Benea”.

Am intrebat-o pe o copchila de liceu care striga si ea “Jos Benea” daca stie cine este respectivul. “Da, e unul de la partid” – mi-a raspuns. “De la care partid?”, am intrebat-o. “Nu stiu…”

Aceiasi infiltrati au incercat sa determine multimea sa mearga spre casa presedintelui CJ. Cu greu au rerusit organizatorii sa opreasca acest mars.

Am mai vazut ca marele miting era format, de fapt, din mai multe mitinguri: cam fiecare striga ce-l durea si ce voia.

In spate, lumea privea si atat.

In concluzie, un singur lucru: cei care au pornit acest tavalug poarta o mare raspundere. Pentru ca ma indoiesc de faptul ca-l vor mai putea opri acolo unde spera. Societatea romaneasca este un butoi cu pulbere care sta sa explodeze pentru ca sunt multe chestiuni care nu au fost rezolvate in timp.

Insa, anarhia care ne este propusa nu este o solutie.

Daca inca mai credeti ca lumea a iesit in strada asa, de capul ei, va reamintesc faptul ca, langa noi, in Republica Moldova, situatia este asemanatoare. Ceea ce, in nici un caz nu este o coincidenta.

3 COMENTARII