Acum, ca s-a mai risipit fumul, putem sa ne facem o impresie asupra evenimentelor recente.
Asadar, din cate am vazut, in culise se pregatea ceva pentru data de 1 decembrie. Tragedia de la Colectiv a determinat o devansare a planurilor, prima varianta proiectand manifestatii de masa pana la Ziua Nationala, cand ar fi urmat sa se desfasoare marele miting planificat.
Demisia premierului Ponta a stricat aceste planuri. Practic, Maidanul pregatit sa se desfasoare timp de o luna de zile a ramas fara obiect.
Pe de alta parte, Iohannis a decis sa confiste in propriul folos manifestarile si a inventat acest dialog cu „strada”. Care „strada” nu exista ca un tot unitar, nu exista lideri, nu exista solicitari uniforme, ci o masa mare de revendicari generaliste, unele anarhiste, altele chiar comuniste (Guvernul sa faca somaj zero pentru tineri), iar unele chiar extremist-totalitare (desfiintarea Parlamentului, justitie in procedura rapida, etc.)
Intre reprezentantii „strazii”, care nu stim pe ce criterii au fost alesi si de catre cine, au aparut personaje care au avut implicare politica recenta. Sau care au fost printre cei care au cerut, acum cativa ani, inchiderea spitalelor pentru „eficientizarea costurilor”, adica aflati in conflict cu revendicarile strazii care cere sa se construiasca mai multe spitale.
Mai interesante sunt, insa, propunerile.
Intre acestea sunt unele, care, puse cap la cap ne dau o imagine asupra a ceea ce doresc, de fapt, organizatorii protestelor: parchetele sa poata face propriile interceptari, intarirea rolului DNA, premier apolitic, populatia sa demita politicienii, interzicerea aliantelor politice dupa alegeri, ridicarea imunitatii la solicitarea procurorului, etc.
Ce rezulta din toate acestea? Un premier fara un partid care sa-i sprijine programul de guvernare e ca un general fara armata: simplu decor. Interzicerea aliantelor, nu doar ca incalca principiile democratice, dar face guvernarea aproape imposibila, iar ridicarea imunitatii la simpla cerere a procurorului il expune pe politician jocurilor de putere ale adversarilor politici.
Toate la un loc indica faptul ca se doreste limitarea exercitarii Puterii de catre reprezentantii alesi si controlarea acestora cu ajutorul strazii si al Justitiei. In teorie suna frumos, in realitate, insa, nu este decat impunerea unei dominatii neconstitutionale a unor forte ramase ascunse, care vor sa guverneze prin interpusi, departe de orice control democratic.