Când il vor aresta pe Arafat?

Daca citesti cu atentie presa, blogurile si ce mai scriu unii pe retelele sociale, e imposibil sa nu-ti pui intrebarea asta. Pentru ca se vede cu ochiul liber cum anumiti vectori de comunicare incep sa transmita semnale in aceasta directie.

Si problema nu este noua, de câtiva ani se incearca atât demitizarea lui Arafat, cât si compromiterea sa prin lansarea a tot felul de povesti in mass-media. Si atunci, dar si acum, motivul este acelasi: Raed Arafat a demonstrat ca este un motiv cât se poate de serios pentru care românii ies in strada in afara oricarui control.

Spre deosebire de manifestatiile orchestrate de diferite servicii. Arafat mai deranjeaza si prin faptul ca, in contrast cu oamenii impusi de sistem, poate sa construiasca ceva de la zero si lupta pentru ca acel lucru sa ramâna public. De fapt, in acest punct se impletesc interesele politicienilor, serviciilor si ale investitorilor.

In afara de faptul ca este un simbol, Arafat mai ramâne si o nuca prea tare pentru cei care se pregatesc si fac lobby pentru privatizarea serviciilor de urgenta. Daca va amintiti, pentru asta a fost demis in 2012, pentru ca s-a impotrivit acestei privatizari. Ceea ce se intâmpla astazi este periculos nu atât pentru democratie (nu mai suntem de mult timp o democratie functionala) cât pentru societate. O societate cu porniri sinucigase, care este in stare sa sara in prapastie pentru ca asa i se sugereaza pe internet.

O societate care proclama schimbarea, impunerea meritocratiei dar care nu se da in laturi sa se bage acolo unde nu se pricepe si sa dea, de exemplu, sfaturi desi nu se pricepe. Caz concret – problema ranitilor de la Colectiv, care fiind netransportabili nu puteau fi transferati in strainatate. Dar nu e o problema, s-au vazut anchete incepute si de la mai putin.

Asa ca, sa ne pregatim sufleteste pentru ceea ce va urma: intâi tone de mizerie aruncate in capul lui Arafat si a medicilor care au tratat ranitii apoi, la presiunea societatii, demararea anchetei si – de ce nu? – arestarea preventiva a inculpatilor.

Ca la români, daca se apuca unul sa faca o treaba, trebuie sa i se dea in cap, preventiv.