Ipocrizie a la francaise

800 de refugiati s-au inecat dupa ce vasul lor s-a scufundat, in luna aprilie si Europa nici nu a tresarit.

200 de rusi au murit dupa ce avionul care-i ducea acasa s-a prabusit in Egipt: n-a clipit nimeni.

Când 120 de francezi sunt ucisi, Europa sare in sus si se declara ultragiata, românii – amatori de spectacole funerare – isi pun steagul Frantei peste mutrele de pe Facebook si toata lumea sufera.

Pentru ca, doamnelor si domnilor, rasismul ne este cultivat si-l acceptam cu supunere: refugiatii si rusii sunt – pentru europeni – niste suboameni, pentru care nu merita sa fie varsata o lacrima; pe când francezii sunt rasa superioara, europeana, calitatea intâi, a caror moarte este tragica si trebuie plânsa si razbunata.

Au murit 250.000 de oameni in razboiul civil din Siria si nu i-a pasat nimanui in Europa; milioane au murit in Irak, in zece ani de confruntari, si lumea occidentala nu prea a dat semne ca ar fi fost afectata. Cât despre noi, românii, suntem invatati sa rezonam si sa fim solidari cu Occidentul; din motive ideologice ne facem ca nu vedem dramele din Est.

Problema este ca acestei crize de ipocrizie globala ii va urma una militara. Deja se anunta voci care indeamna la razboiul sfânt contra musulmanilor, comentatori anonimi indeamna la mitralierea refugiatilor pe granita si la stergerea de pe harta a tarilor „fanatice”.

In mod deloc surprinzator, insa, fanatismul de care vorbesc acestia a aparut in Orient din cauza interventiei Occidentului. Libia sau Siria erau tari cât se poate de linistite, aflate sub dictaturi mai putin brutale decât cea din Arabia Saudita, si care au fost aruncate in haos in urma interventiei Frantei.

Uitam prea repede ca „primavara araba” a fost posibila cu interventie externa si ca Occidentul a aprovizionat cu arme rebelii sirieni care lupta contra guvernului.

Totusi, teroristii de la Paris sunt cetateni francezi, nascuti in Franta, unii condamnati deja pentru delicte de drept comun de justitia franceza. Majoritatea – ne spune politia pariziana – minori, cu vârste intre 15 si 18 ani. Neprofesionisti, mânati de idealurile unui jihad deprins in suburbiile mizere, din care nu exista posibilitate de evadare.

Razboiul care se cere nu ar rezolva in nici un fel problema. Ci ar provoca o noua spirala a violentei.