Unii se cred vesnici

Daca asisti la sedintele Consiliului local Bacau este imposibil sa ratezi momentele penibile in care reprezentatii administratiei locale sau chiar simplii consilieri liberali, care formeaza majoritatea absoluta, iau la misto orice critica primita din partea celor cativa alesi care nu fac parte din gasca.

Iar problemele sunt din cele mai diverse, de la acordari discretionare de fonduri pana la investitiile care nu se mai finalizeaza.

Mistocareala tine loc de explicatii; cand un politician (sau, ma rog, cineva care se considera om politic) apeleaza la mistouri ieftine pentru a raspunde la o intrebare, este semn ca intrebarea respectiva il deranjeaza extrem si ca nu poate raspunde la ea. Nu poate nu pentru ca nu stie raspunsul, ci pentru ca raspunsul l-ar putea costa nu doar scaunul, ci si libertatea.

De mai bine de zece ani urmaresc sedintele de consiliu. Am vazut nenumarati consilieri care se credeau vesnici, care raspundeau obraznic celor care-i criticau sau care ridicau probleme deranjante. Consilieri care se ratoiau, care urlau, care se credeau subtili sau care amenintau.

Aproape toti au disparut din peisaj. Multi, cu tinichele legat de coada, unii cercetati penal. Unii executati chiar de colegii de partid.

Ce credeti ca o sa se intample la vara, dupa ce PNL va pierde, inevitabil, majoritatea in Consiliul local? O majoritate pe care o are acum doar pentru ca a existat un targ cu PSD, care le-a permis ca, la alegeri, lista USL sa fie dominata de PNL.

Ce se va intampla cu baietii care fac mistouri de cartier prin sedinte si care-si trag parandaraturi din sumele pe care le voteaza?

Care dintre voi va da cu subsemnatul? Care dintre voi se va duce primul la procurori sa-si negocieze libertatea?

Pe cati va vom astepta la DNA, sa iesiti de la audieri? Pe cati va vom asculta facand declaratiiin fata judecatorului, la Tribunal?

Pe cati dintre voi va vom asculta lamentandu-va ca a fost o eroare judiciara si ca nu meritati sa fiti condamnat cu executare?