Domnul presedinte vrea anticoruptie. Atunci ar fi cazul sa dea chiar el un exemplu!

Victor Ponta nici nu fusese chemat la Parchet sa dea declaratii si deja i se cerea demisia din functie. Cererea venea atat din partea asa-zisei “societati civile” cat si din partea politicienilor, argumentul fiind, in ambele cazuri, acelasi: ca nu mai e moral sa fie premier cata vreme este cercetat penal.

Lasam la o parte faptul ca argumentul este irelevant cata vreme oricine poate da in judecata pe oricine in tara asta si, mai ales in conditiile in care lupta cu coruptia lasa impresia unei lupte doar cu anumiti corupti.

Asadar, presa, societatea civila si clasa politica au spus ca e imoral ca un premier sa-si pastreze functia cata vreme este acuzat de fapte de coruptie si ca e absolut obligatoriu ca Victor Ponta sa demisioneze.

Conform acestei logici, acum, cand, dupa 14 ani de procese, presedintele tarii a ramas fara una din casele sale pe motiv de fals in acte, nu credeti ca ar fi moral sa demisioneze?

Ar spune unii ca presedintele nu are nici o vina pentru ca a cumparat o casa retrocedata cu ajutorul unor acte false. Totusi, motivarea sentintei spune altceva:

“CAUZA ILICITĂ izvorâtă din FRAUDAREA LEGII ce a invalidat certificatul de moștenitor se extinde şi asupra contractului de vânzare-cumpărare subsecvent, terţii, în speţă doar pârâtul KLAUS WERNER JOHANNIS NEFIIND APĂRAT DE PREZUMŢIA DE BUNĂ CREDINŢĂ, faţă de AMPLOAREA OPERAŢIUNII ILICITE rezultată din hotărârile judecătoreşti definitive pronunţate (…) Actul juridic subsecvent, întemeindu-se pe un act juridic INCHEIAT PRIN FRAUDAREA LEGII SI FONDAT PE O CAUZA ILICITA, nu ar putea fi validat prin simpla invocare a bunei credinţe a terţului, mai ales că ACESTA ESTE SOŢUL celeilalte părţi contractante care la rândul său a participat la întocmirea actului nul iniţial”. Link

Deocamdata, domnul presedinte este aparat de imunitatea pe care i-o confera Constitutia.

Dar sotia sa, care ar avea un dosar disjuns din aceasta cauza, nu este aparata. Carmen Iohannis ar putea, la modul teoretic, sa fie condamnata. Sau, cel putin, ar putea fi atrasa intr-un scandal.

Rezultatul este ca presedintele Iohannis a devenit, dintr-o data, santajabil. De catre forte interne sau externe, nici nu mai conteaza. I se poate arata pisica in orice clipa si poate fi determinat sa ia anumite decizii.

Din acest motiv Klaus Iohannis trebuie sa demisioneze.

Faptul ca “societatea civila”, presa si politicienii tac vizavi de acest scandal, ca jurnalistii care-i cereau zilnic demisia lui Ponta nu iau acum atitudine, ca nici PNL dar nici PSD nu are o pozitie fata de aceasta problema, ca ONG-urile extrem de active cand a fost vorba sa ceara iesirea in strada a populatiei pentru a cere “schimbarea clasei politice” nu scot un cuvant nu sugereaza decat un singur lucru: complicitate.

Ca atunci cand trageau in Ponta cu argumentele moralitatii, o faceau nu pentru ca erau convinsi de justetea argumentelor, ci pentru ca fusesera determinati sa o faca.

La fel, cand Victor Ponta a criticat o decizie a Justitiei, a fost ciuruit din toate partile, ba, pe deasupra, s-a mai sesizat si Consiliul Superior al Magistraturii. In cazul in care presedintele Iohannis a facut acelasi lucru – a criticat decizia Justitiei in cazul casei pierdute – s-a asternut o tacere asurzitoare peste subiect.